Nieuws/Binnenland
505378
Binnenland

Gouden Koets rijdt mogelijk niet

Den Haag - Het is mogelijk dat de Gouden Koets morgen niet zal rijden, gezien het onstuimige weer dat dit jaar op Prinsjesdag wordt verwacht. Voorheen werd bij veel regen en wind weleens de Glazen Koets ingezet. Het is nog niet duidelijk of dat morgen ook gebeurt.

,,Buien met straffe zuidwestenwind", luidt de voorspelling. ,,Op verschillende plaatsen krachtige tot harde wind. Kans op zware windstoten."

In ieder geval moeten koning Willem-Alexander en koningin Máxima een andere route nemen naar de Ridderzaal. Onder het toernooiveld wordt een parkeergarage aangelegd. De stoet rijdt daarom weer door de Havenstraat en over het Plein naar het Binnenhof, net als toen het Mauritshuis werd verbouwd.

Op het Binnenhof gaat de koets eigenlijk door de achteringang, zoals jarenlang gebruikelijk is. De reden is dat in de hoofdingang, de poort aan het Buitenhof, de bestrating ooit is opgehoogd. De Gouden Koets past er simpelweg niet onderdoor en voor een andere koets kan de route vandaag niet meer worden aangepast.

Op het strand in Scheveningen werden de paarden zojuist al klaargestoomd voor hun rit door propvol Den Haag. ,,We verplaatsten deze oefening van het Wassenaarse strand naar het Kurhaus", zei de Haagse gemeentewoordvoerder Gerben van den Berg. Hij overstemde het geluid van mitrailleurschoten waarvan de paarden niet in paniek mogen raken. ,,Op deze plaats kunnen meer mensen komen kijken." Van de mogelijkheid werd druk gebruik gemaakt, terwijl er rond de paarden rookbommen afgingen met oranjekleurige rookwolken.

Door de omgelegde rijtoer moet de Haagse burgemeester Van Aartsen overigens zijn traditionele bijeenkomst in het Haagse Gemeentemuseum verplaatsen. In het museum ontving hij iedere Prinsjesdag de burgemeesters van de andere grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Dit jaar komen ze bij elkaar in de brasserie van het Mauritshuis, op de hoek van het Plein, waar zij het koningspaar en hun gevolg wél kunnen toezwaaien.

Vanwege restauratie zou de Gouden Koets vanaf volgend jaar op Prinsjesdag worden vervangen door de pas opgeknapte Glazen Koets. Gaandeweg de dag zal blijken of dit bij nader inzien morgen al het geval is.