Nieuws
505423
Nieuws

Nederlandse films nu te 'zien' voor blinden

AMSTERDAM - Dankzij een nieuwe app kunnen mensen met een visuele beperking voortaan ook films 'zien'. De unieke Watson-app voorziet films van een audiodescriptie, zodat bijna alle Nederlandstalige films vanaf nu te volgen zijn voor de 350.000 blinde en slechtziende Nederlanders.

Audiodescriptie (AD) is een techniek waarbij een voice-over in de pauzes tussen de dialogen de visuele elementen uit de film beschrijft, zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. De voor het verhaal essentiële, non-verbale elementen worden op deze manier 'horend zichtbaar'. Door deze extra uitleg kunnen mensen met een visuele beperking de film veel beter volgen, zowel thuis als in de bioscoop.

Voorafgaand aan de vertoning in de bioscoop downloadt de gebruiker het audiodescriptie-bestand van de film. De app herkent de film aan het originele geluidspoor en speelt op de telefoon automatisch de juiste audiodescriptie af. Dat heeft de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt maandag bekendgemaakt.

Intrede

De lancering van de app is op het Nederlands Film Festival eind september. De presentatie van de app vindt maandagmiddag plaats in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. De Watson app biedt audiodescriptie voor Nederlandse films die vanaf september uitgebracht worden in de Nederlandse bioscoop. Een aantal jaren geleden deed audiodescriptie zijn intrede in Nederland, maar het aanbod van films voorzien van AD stagneerde. Slechts een viertal bioscopen in Nederland was uitgerust om AD te kunnen aanbieden. Dit en de productiekosten weerhielden filmproducenten ervan hun films te voorzien van een audiodescriptiespoor. Opvallend is dat in andere landen zoals Amerika, maar ook andere Europese landen als België, Duitsland en Frankrijk wel een groot deel van de films zijn voorzien van audiodescriptie.

De initiatiefnemers van het project zijn Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus (producent van audiodescriptie). Zij dragen samen de investering voor de ontwikkeling van de app, die voor gebruikers gratis zal zijn. Het Nederlands Filmfonds stimuleert het toegankelijk maken van Nederlandse bioscoopfilms voor visueel en auditief gehandicapten. Producenten van door het fonds ondersteunde films worden actief gewezen op de mogelijkheden om hun films van audiodescriptie en/of ondertiteling te voorzien en worden daarin ook financieel ondersteund.