Nieuws/Binnenland
505716
Binnenland

Wilders: 'Eerst asieldebat, dan beschouwingen'

DEN HAAG - Geert Wilders van de PVV wil uitstel van de Algemene Politieke Beschouwingen die altijd na Prinsjesdag worden gehouden. Hij wil daarvoor in de plaats eerst nog een debat over de asielproblematiek, want er is volgens hem nu echt sprake van een noodsituatie.

Dat heeft hij zondag aan het ANP laten weten. "De asielsituatie escaleert nu zeer snel. We moeten nu optreden, wachten op besluitvorming in Europa of vage plannen van dit kabinet zelf kan niet meer en is onverantwoord."

De beschouwingen staan voor woensdag en donderdag op de agenda, maar Wilders wil dan "opnieuw met spoed en urgentie debatteren met het kabinet over het nemen van onmiddellijke nationale maatregelen om de asielinstroom inclusief terroristen ertussen direct te stoppen. Dat moet nu echt prioriteit hebben."

De aantallen asielzoekers in Europa en in Nederland zijn volgens Wilders "volstrekt onbeheersbaar en verdubbelen bijna in drie dagen tijd. Tussen de asielzoekers zitten ook terroristen zegt ook Eurojust zelf, een enorm veiligheidsrisico." Eurojust ondersteunt de samenwerking tussen de gerechtelijke autoriteiten in de Europese Unie.

Het verzoek om uitstel moet in de Tweede Kamer bij een zogenoemde "regeling van werkzaamheden" worden ingediend en dat kan dinsdag of zelfs woensdag nog net voor de beschouwingen beginnen.