Nieuws/Binnenland
505755
Binnenland

Vervoerders beloven betere ov-chipkaart

Amsterdam - Reizigers kunnen snel verbeteringen en innovaties rond de ov-chipkaart verwachten, nu chipkaartbeheerder TLS een coöperatie van alle vervoerders wordt. Althans, dat zeggen de vervoerders. Na lang praten zijn ze het eens geworden over een gezamenlijk bedrijf. TLS is nu nog vooral van NS.

Rond de chipkaartbetalingen gebeurt veel. Zo zijn er proeven met achteraf betalen voor je reis, experimenten met bluetooth-toepassingen die ervoor zorgen dat je niet meer kan vergeten uit te checken, en testen met het betalen met je bankpas in plaats van de chipkaart. „Een TLS waar alle vervoerders onderdeel van zijn, biedt mogelijkheden om eensgezind en daadkrachtig innovaties en verbeteringen door te kunnen voeren”, zegt een woordvoerder van NS.

Het gezamenlijke bedrijf betekent niet dat reizigers straks per reis maar één keer hoeven in- en uit te checken, ook al reizen ze met meerdere vervoerders. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) heeft de Tweede Kamer beloofd dit te regelen, maar de vervoersbedrijven vinden de problemen te complex, zoals deze krant al eerder meldde. Zo willen vervoerders als Connexxion, Arriva en Syntus niet dat de NS inzage krijgt in hun reisgegevens, geven de verschillende tarieven die de vervoerders hanteren allerlei problemen, en zijn er juridische maatregelen nodig omdat anders de wet wordt overtreden. Ook denken de vervoerders dat door de snel voortschrijdende technologie de ingewikkelde en dure operatie straks niet meer nodig zal zijn.

Mogelijk komt er nog wel een proef met het eenmalig in- en uitchecken. Maar wanneer is de vraag, omdat de test steeds wordt uitgesteld. Het nieuwe TLS wordt een coöperatie van alle vervoerders. Nieuwkomers als Arriva , Connexxion en Syntus kopen zich in. Hoeveel geld er mee gemoeid is, is nog onduidelijk.