Nieuws/Binnenland
505799
Binnenland

Weert weigert acute opvang vluchtelingen

WEERT - De gemeente Weert heeft zaterdag een dringend verzoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) om per direct vluchtelingen op te vangen in de leegstaande KMS-kazerne, afgewezen. Dijkhoff, zaterdag op bezoek in Weert, vroeg om acute huisvesting omdat de instroom van vluchtelingen zo groot is.

Maar in een spoedvergadering besloot de gemeenteraad zaterdag een beslissing hierover tot dinsdag uit te stellen. Eerst wil de gemeente met de omwonenden in gesprek, zei burgemeester Jos Heijmans. "Wij hebben het draagvlak van onze inwoners hard nodig om de vluchtelingen de komende vijf jaar in onze samenleving op te nemen. Vandaar dat we negatief geantwoord hebben op het verzoek van de staatssecretaris."

Vrijdag kwamen gemeente en Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) overeen dat in de oude KMS-kazerne duizend asielzoekers terecht kunnen, maar pas over enkele weken. Nu de nood zo hoog is, wil het COA de opvang van vluchtelingen in Weert versnellen. Om die reden is ook de raadsvergadering in Weert vervroegd naar komende dinsdag.

Burgemeester Heijmans sprak van een gewetensvraag. "Het verzoek van Dijkhoff stelt het gemeentebestuur voor bijna een onmogelijk dilemma", zei hij. "Op humanitair vlak is er heel veel begrip, aan de andere kant hebben we ook een grote verantwoordelijkheid richting onze inwoners."

Een woordvoerster van de gemeente zei dat wanneer de gemeenteraad dinsdag akkoord gaat, de eerste vluchtelingen wellicht woensdag al terecht kunnen. Staatssecretaris Dijkhoff had begrip voor het voorbehoud. "Ik ben de gemeente Weert en haar inwoners erkentelijk voor hun flexibiliteit. We moeten opvangcentra sneller openen en meer mensen huisvesten dan in oorsprong gedacht. Ik doe daarom nogmaals een zeer indringend beroep op alle gemeenten in Nederland."