Nieuws/Binnenland
505837
Binnenland

FNV: 20.000 demonstranten op Damrak

AMSTERDAM - FNV-voorzitter Ton Heerts schat dat ongeveer 20.000 demonstranten bijeen zijn op het Damrak in Amsterdam om actie te voeren tegen de bezuinigingen in de zorg. "We staan weer op de kaart." "Actie, actie!", scandeerde de massa, uitbundig zwaaiend met spandoeken en borden.

FNV-bestuurder Gijs van Dijk en Lilian Marijnissen trapten de actie rond het middaguur af. "Amsterdam kleurt wit. Wat een prachtig gezicht." Marijnissen meldde dat meer dan 800.000 mensen hun handtekening hebben gezet onder de volkspetitie die de vakbond begin mei startte. De verzamelde handtekeningen tegen de zorgbezuiniging worden overhandigd aan de gewraakte staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). De FNV riep nu op een persoonlijke boodschap aan Van Rijn te sms'en aan een speciaal mobiel nummer. De bond wil die onder zijn ogen gaan brengen.

Onder de sprekers op het Damrak waren onder meer fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol en Jan Slagter, baas van Omroep Max. Krol werd in het begin door een enkeling uitgefloten, maar al snel wist hij de demonstranten voor zich te winnen. Zijn vader overleed onlangs na een lang ziekbed. "Hij is zo fantastisch verzorgd, daarvoor ben ik jullie allemaal dankbaar. Ik blijf me voor jullie inzetten." Jan Slagter: "De bezuinigingen moeten van tafel en er moet geld bij."

Daarna liepen de demonstranten in optocht door het centrum van de hoofdstad naar het Westerpark. Daar spreekt onder anderen Van Rijn de bezorgde burgers toe. Hij had eerder een oproep aan de FNV gedaan om weer te onderhandelen om samen een oplossing te vinden.