Nieuws
505857
Nieuws

Airbnb meldt huisjesmelkers

Airbnb gaat op zijn website aangeven of een woning wordt verhuurd door een gewone particulier of door een huisjesmelker. Dat zegt medeoprichter en topman Nathan Blecharczyk in een interview met de Volkskrant. De krant stelde eerder al na onderzoek vast dat veel professionele vastgoedbedrijven woningen van de huurmarkt halen en via Airbnb verhuren aan toeristen.

Airbnb is zich ervan bewust dat de meeste klanten helemaal niet in pseudo-hotels willen overnachten, maar een authentieke ervaring willen meemaken in een appartement van een gelijkgestemde. Een te sterk vercommercialisering schaadt ook het imago van het Amerikaanse internetbedrijf. In advertentiecampagnes wordt altijd het sociale karakter benadrukt. De bedoeling is dat reizigers meer in aanraking komen met de plaatselijke bevolking en leuke contacten ontstaan. Verhuur door huisjesmelkers staat daar haaks op.

In een stad als Amsterdam is de tijdelijke verhuur van woningen onder voorwaarden toegestaan. Zo wordt gelet op brandveiligheid. Ook is afdracht van toeristenbelasting nodig. Airbnb heeft deze voorwaarden geaccepteerd.