Nieuws/Binnenland

Rottenberg weg bij kandidatencommissie PvdA

AMSTERDAM - PvdA-prominent Felix Rottenberg stapt op als leider van de selectiecommissie die voor die partij nieuwe kandidaten zoekt voor de Tweede Kamer. Hij maakte dat vrijdagavond bekend in De Wereld Draait Door.

Rottenberg kwam dinsdag in het nieuws doordat hij in Vrij Nederland scherpe kritiek had geuit op PvdA-leider Diederik Samsom. Hij noemde hem de bedrijfsleider van het kabinet. Dat kwam Rottenberg op een tik op de vingers te staan van partijvoorzitter Hans Spekman. Ook PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem had geen goed woord over voor de uitingen van Rottenberg. In College Tour, waar Dijsselbloem te gast was, noemde hij de minister een Brusselse supertechnocraat.

Rottenberg zegt dat hij de gewraakte uitlatingen in een onbewaakt ogenblik heeft gedaan. "Ik ben al zeventien jaar geen politicus meer, ik ben vooral maatschappelijk actief en daar ben ik gewend vrijuit te spreken." Hij zegt dat hij de uitspraken "in de context van het hele verhaal heel erg vond meevallen".

Fouten

"Ieder mens maakt fouten en deze is verkeerd uitgepakt", aldus Rottenberg. Hij nam het besluit om op te stappen vrijdag, tijdens het schrijven van zijn zaterdagse column voor Het Parool.

"Ik vertelde hoe het gegaan was sinds afgelopen dinsdag en toen kwam ik aan de staart van die column en toen haperde het schrijven. Toen ben ik tot de conclusie gekomen: het krijgt zo buitenproportioneel veel aandacht, ik kan op deze manier niet meer adequaat functioneren. Ik stop."

In de column schrijft Rottenberg: "Het pakte deze week anders uit. De turbulentie hield aan. Waarom? Dat deed er na vier dagen niet meer toe. Ook als de wind zou gaan liggen, zou ik niet meer mezelf kunnen zijn. Ik heb me teruggetrokken. De bel van de buitendeur staat inmiddels uit."

Vrijdenken

Hij zegt in het stuk verder dat hij door partijvoorzitter Spekman juist was aangezocht omdat hij niet meer in de politieke arena zit, maar zich vrij door het maatschappelijk leven beweegt. "Of het nu de hervorming van de landbouw betreft of vernieuwing van onderwijs, mijn rol is vrijdenken te ordenen en stimuleren. Zo kom ik zeer gedreven en niet bange, talentvolle persoonlijkheden tegen, die door hun kennis en ervaring zeer geschikt zijn om uit te groeien tot parlementsleden die verschil kunnen maken."

PvdA-voorzitter Spekman vindt het een goed besluit van Rottenberg. ,,Ik vind het spijtig dat het zo is gegaan, maar het is goed dat Felix dit heeft besloten'', schreef Spekman vrijdagavond op Twitter. Spekman noemde de uitlatingen van Rottenberg ,,stom en fout''.

Lees meer over