Nieuws
506110
Nieuws

In het nieuws

Feiten en fabels over hoofdpijn

GEEN - Een kloppende, stekende, zeurende of ‘schele’ pijn: hoofdpijn. Er wordt van alles over beweerd, maar wat is er nu wel en niet waar? VROUW zet de fabels en feiten over hoofdpijn op een rij.

1. Vrouwen hebben vaker hoofdpijn dan mannen

Feit: Er zijn twee keer zoveel vrouwen met hoofdpijn als mannen. Naar schatting hebben drie miljoen Nederlanders regelmatig migraine, waarvan de meerderheid vrouw is. Rond de veertig jaar komt migraine bij hen zelfs drie keer zoveel voor als bij mannen.

2. Kinderen kunnen ook migraine krijgen

Feit: Ja, ook zij kunnen ernstige hoofdpijn hebben. Bij volwassenen helpt paracetamol zelden, maar kinderen hebben er meestal wel baat bij. Ga voor advies naar de huisarts.

3. Migraine kan niet worden behandeld met een ‘gewone’ pijnstiller

Fabel: Als je met één of twee pijnstillers op basis van paracetamol (zoals Daro, Finimal en Saridon) de migrainekunt onderdrukken, is daar niets mis mee. Helpt het niet, dan zijn er specifieke anti-migrainemiddelen (triptanen) verkrijgbaar via de huisarts.

4. Van pijnstillers kun je ook maagklachten krijgen

Feit: Ibuprofen (ook bekend onder de merknamen Sarixell, Aleve en Nurofen) is sterker dan paracetamol en werkt vaak beter bij stevige hoofdpijn of migraine. Nadeel: eventuele maagklachten. Soms zijn er dan maagzuurremmers nodig.

5. Het is de schuld van hormonale schommelingen

Feit: Vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben last van hoofdpijn. Menstruele migraine is de ergste vorm; die begint vaak een paar dagen voor de menstruatie en duurt doorgaans de hele ongesteldheid. Veel langer dan een ‘gewone’ migraineaanval, die zo’n 4 tot 72 uur duurt. De huisarts kan triptanen voorschrijven.

6. We nemen hoofdpijn niet serieus

Feit: Dertig procent van de hoofdpijnpatiënten wordt niet adequaat behandeld, vaak omdat ze niet naar de dokter gaan. Iedereen heeft tenslotte weleens hoofdpijn. Migraine kost de maatschap-pij jaarlijks 1,7 miljard aan verzuim, terwijl er genoeg middelen beschikbaar zijn tegen de pijn. Zonde!

7. Een paracetamolletje doet vaak al wonderen

Feit: Paracetamol helpt vaak prima bij hoofdpijn, en je kunt ze meestal zonder risico slikken. Maar gebruik het niet te lang, want er is kans op verslaving. Slik je minimaal drie maanden lang en meer dan veertien dagen per maand pijnstillers, dan kun je juist medicijnafhankelijke hoofdpijn krijgen.

8. Hoofdpijn kan duiden op een hersentumor

Feit en fabel: Een hersentumor geeft in het begin meestal andere klachten dan hoofdpijn. De kans dus dat hoofdpijn wordt veroorzaakt door een tumor in het hoofd, is heel klein. Maar als iemand altijd migraine heeft gehad en opeens een heel andere hoofdpijn krijgt, of als iemand op latere leeftijd opeens migraineverschijnselen krijgt, kan dit een teken zijn dat er iets aan de hand is. Vraag de huisarts om advies.

9. Spanningshoofdpijn is psychisch

Fabel: De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Wel denkt men dat hormonen een rol kunnen spelen, omdat deze hoofdpijn meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Ook zou (onbewust) het verkrampen van spieren in de nek of schouders de klachten kunnen veroorzaken.

10. Dé oplossing is Botox

Feit en fabel: Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van Botox op hoofdpijnpatiënten. Er zijn aanwijzingen dat het positief kan werken bij medicijnafhankelijke hoofdpijn; het zou mensen helpen bij het ‘afkicken’. Maar dat het in alle gevallen van hoofdpijn zou helpen, is nooit bewezen.