Nieuws/Nieuws

Wat Zij Vindt | Hester

'Stop met roken in het pretpark'

Door door Hester Zitvast

GEEN - Absurd dat over sommige zaken gediscussieerd moet worden. Roken in de rij van een pretpark kan niet, punt uit.

Je moet ons Nederlanders natuurlijk niet aan banden leggen. We bepalen zelf wel wat we doen en dat laten we te pas en te onpas merken. Die houding van 'laat niemand mijn vrijheid inperken' viel ontzettend op toen in 2008 roken in de horeca werd verboden. Iedereen met een sigaret in de hand of de mond stond op de achterste benen te schreeuwen dat het niet kon, dat het horeca-moord was en vooral grensoverschrijdende betutteling van de overheid betrof. De ene na de andere kettingroker hield zijn of haar betoog op tv, niet zelden al hoestend en proestend.

Even pleisters plakken

Ik zag het probleem van het verbieden niet. Ik zag het probleem van het toelaten wél, al jaren. Als je rookt en jezelf iedere dag omgeeft met nicotinedampen, dan heb je niet meer zo door wat het met je doet. En dat valt vooral op bij mensen die fris gedoucht in de auto stappen, om zo rond een uur of zeven, acht in de ochtend naar het werk te rijden en dan vrijwillig de kleine ruimte van de auto helemaal blauw te zetten. Niets, maar dan ook niets in mij begrijpt dat. Je stapt stinkend de auto uit en hebt weer een deel van je longen verknald. Jaja, verslaving. Maar laten we heel eerlijk zijn; het gros van jullie rokers heeft nog nooit een serieuze poging ondernomen er echt mee te stoppen. Ja, op 1 januari even wat pleisters plakken en wat minderen.

Daar waar het in andere landen wel lukte, is het rookverbod in de horeca in Nederland niet geslaagd. Althans, de eenmanszaakjes wonnen wat rechtszaken en tijdelijk werd het paffen weer in de kleine cafés toegestaan. We zijn inmiddels bezig met een tweede poging. Sinds een klein jaar mag het ook daar niet meer. Her en der wordt het verbod nog lekker stout geschonden. Heel rebels. Heel verstandig ook.

Asociaal

En dan komen we nu, na de werkplek en de horeca, aan bij de discussie over roken in de rijen in pretparken. Laat ik vooropstellen dat ik het van de rokers ronduit asociaal vindt dat ze het doen en durven, roken in een omgeving waar zoveel kinderen staan. Maar daarnaast vind ik het een meer dan laffe situatie dat de pretparken zich zo twijfelend opstellen. Want het gaat hier niet alleen om de Efteling, het gaat hier om alle pretparken in Nederland en alle andere plekken zoals speel- en dierentuinen, maar ook winkelcentra en sportclubs. Daar moet roken gewoon volledig aan banden moet worden gelegd. Richt maar een hoekje in waar rokers mogen staan. Zo is het in de pretparken in Amerika allang geregeld. Daar loop je niet meer de giftige hobby van een ander in te ademen.

Lastigvallen

Mijn zoon heeft astma. Regelmatige blootstelling aan rooklucht beschadigt zijn longen onherstelbaar en het verkort zelfs zijn leven. De voetbalclub waar hij fan van is, laat roken op de tribune gewoon toe. En de pretparken waar hij zo graag komt, vinden het prima dat mensen de ene na de andere sigaret in de rij opsteken. Hij heeft niet om zijn astma gevraagd, net zoals zoveel mensen en kinderen niet om een longaandoening hebben gevraagd. Rokers hebben wél heel bewust de keuze gemaakt om eraan te beginnen. En dat is prima, maar dan ga je daar niet een ander mee lastigvallen. En als je zelf het fatsoen niet op kunt brengen om het roken te laten, dan moeten daar maar regeltjes voor komen.

Lees ook:

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Lees meer over