Nieuws/Buitenland

'Asielzoekers niet direct aan het werk'

STRAATSBURG - Asielzoekers die net zijn aangekomen in Europa moeten geen recht krijgen om direct betaald werk te kunnen doen. Dat vindt een meerderheid van het Europees Parlement, bleek donderdag in Straatsburg. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker had daar woensdag voor gepleit.

Juncker stelde voor dat de EU-lidstaten hun wetgeving zouden moeten wijzigen zodat vluchtelingen vanaf de eerste dag na hun aankomst in Europa aan het werk kunnen. Onder meer zijn 'eigen' christendemocratische fractie in het EU-parlement vindt dit echter een stap te ver.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers erkent het belang van werk, maar vindt snelle asielprocedures en een effectief terugkeerbeleid voor migranten nu belangrijker. "Door snellere procedures wordt sneller duidelijk of iemand een asielstatus krijgt, wat werken mogelijk maakt."

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargenti had zich sterk gemaakt voor het voorstel, en betreurt het dat het voorstel het niet heeft gehaald. "Niet toestaan dat mensen mogen werken of studeren is het ontnemen van waardigheid." Het perspectief op een snelle doorstart voor vluchtelingen wordt volgens haar "onnodig moeilijk" gemaakt.

Juncker deed het voorstel woensdag in zijn zogenoemde State of the Union. "De vluchtelingen die aan het werk kunnen, hervinden hun waardigheid die ze hadden voordat ze vertrokken als ze aan de slag kunnen", aldus de commissievoorzitter.

Lees meer over