Nieuws
506402
Nieuws

Berlijnse Muur in omroepland

HILVERSUM - De rel rond het Koningslied tussen NOS en NPO is tekenend voor de situatie binnen het publieke bestel. De omroepen verzetten zich al maandenlang met  hand en tand tegen de groeiende macht van de overkoepelende NPO en lijken haast alle mogelijke middelen aan te grijpen.

Gisteren nog  sprak NOS-baas Jan de Jong tijdens de jaarlijkse barbecue voor externe relaties zijn zorg uit over de journalistieke onafhankelijkheid in Hilversum, die volgens hem in het geding is.

Weliswaar concludeerde hij eerst dat de ,,checks & balances verrassend  goed geregeld zijn" in Hilversum. ,,De NPO gaat over geld, de coördinatie en de verantwoording en de omroepen over de inhoud”, zo hield hij zijn gehoor voor. Om daar aan toe te voegen: ,,De NPO, met in de achterzak de nieuwe wet, bemoeit zich steeds openlijker tegen steeds meer inhoudelijke zaken aan. Presentatoren, gasten, onderwerpen, thema’s en contracten. Alles wordt benoemd en aangepakt.”

Als voorbeeld noemt De Jong het bepalen van onderwerpen waar de omroepen aandacht aan besteden. ,,Met het omarmen van thema’s als duurzaamheid lijkt het soms bijna een activistische organisatie. Vast met de beste bedoelingen; maar het doet wel iets met de autonomie van redacties. Ook die van de NOS. (…) Hoe dan ook, het is binnen een sterke en onafhankelijke  publieke omroep geen gezonde situatie dat steeds minder mensen over steeds meer inhoudelijke keuzes gaan.”

Slechts een half etmaal verder denkt de NOS-redactie aan te kunnen tonen hoe dit in zijn werk gaat, door te melden dat de NPO De wereld draait door en Radio 2 zou hebben betaald om het Koningslied te promoten. Wat vervolgens door de NPO in niet mis te verstane bewoordingen wordt weersproken. ,,De suggestie van de NOS dat er is betaald om aandacht te besteden aan het Koningslied in De wereld draait door of in andere NPO-programma's is niet juist.” En: ,,Dit heeft de NOS niet geverifieerd bij de NPO voor publicatie.”

Voor wie het op sommige plaatsen Oost-Europees ogende Media Park niet kent: de gebouwen van de NPO en NOS grenzen aan elkaar. Maar kennelijk staat daar een Berlijnse Muur tussen.