Nieuws/Binnenland
506688
Binnenland

'Werken van 9 tot 5 is een marteling'

Van negen tot vijf werken is een marteling voor lichaam en geest. Dat stelt dokter Paul Kelley van de Universiteit van Oxford. Werknemers zouden veel meer baat hebben bij een werkdag die start na tien uur 's ochtends.

Volgens Kelley heeft dit alles te maken met onze biologische klok. Ons lichaam is afgestemd op zonlicht, waardoor we ons voor tien uur 's ochtends eigenlijk helemaal niet kunnen concentreren. We hebben dat niet zozeer door, maar op lange termijn is dit wel schadelijk voor het lichaam. De arts stelt dat ons lijf op den duur sneller te maken kan krijgen met ziektes als diabetes en schizofrenie.

"We leven in een samenleving die chronisch aan slaaptekort lijdt", stelt Kelley tegenover de Independent. "Vroeger opstaan is schadelijk voor het lichaam omdat je zo de fysieke, emotionele en prestatiegerichten systemen van je lijf beïnvloedt. Je lever en hart houden zich aan een ander patroon en je vraagt die organen constant om zich twee of drie uur aan te passen. Dat gaat niet. Wereldwijd kampen mensen met dit probleem. Iedereen lijdt eronder en het is nergens voor nodig."