Nieuws/Binnenland
506738
Binnenland

Cijfers begroting uitgelekt

Den Haag - Het begrotingstekort komt volgend jaar waarschijnlijk uit op 1,5 procent. Dat blijkt uit cijfers uit de zogeheten Macro Economische Verkenning (MEV) die het kabinet op Prinsjesdag wereldkundig maakt. De Telegraaf heeft de cijfers in handen gekregen.

Mogelijk dat het tekort nog met ééntiende procentpunt verbetert, daarover wordt nog overlegd tussen het kabinet en de rekenmeesters van het Centraal Planbureau. Later deze week staat dit cijfer definitief vast, stellen bronnen in Den Haag. Met de groei van de economie gaat het de goede kant op. Volgend jaar bedraagt die 2,4 procent, heeft het CPB berekend. De werkloosheid blijft relatief hoog: 6,7 procent van de beroepsbevolking zit volgend jaar nog noodgedwongen thuis.

 

Lees ook: alle gelekte Prinsjesdagplannen op een rij

 

Het overheidstekort van 1,5 procent is wel ietsje slechter dan de ambitie die VVD en PvdA bij de start van het kabinet uitspraken, maar is wel inclusief de 5 miljard aan lastenverlichting die het kabinet wil doorvoeren.

Het CPB heeft volgens Haagse bronnen ook gekeken naar de effecten van de 5 miljard. Die levert op lange termijn 35.000 banen op. Dat aantal loopt snel op. In twee jaar tijd heeft het kabinet meer dan de helft van dat aantal banen gerealiseerd, denken de rekenmeesters. De ambitie om op 100.000 banen te komen is gesneuveld. Minister Dijsselbloem (Financiën) beloofde dat vorig jaar met Prinsjesdag, maar omdat het CPB de rekenmodellen heeft aangepast, is dat niet meer realiseerbaar. Door de aanpassing worden er minder snel banen gecreëerd.