Nieuws/Binnenland
506750
Binnenland

’Ouderen slechter uit ziekenhuis’

Den Bosch - Meer ziekenhuizen krijgen dit jaar het ’keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis’, maar er is nog een lange weg te gaan, omdat nog altijd de helft van de ouderen slechter het ziekenhuis verlaat dan dat ze erin gingen. Dat zegt de grootste ouderenbond van Nederland, de Unie KBO.

Het aantal ziekenhuizen dat het keurmerk krijgt, steeg sinds de eerste keer dat het werd uitgereikt in 2013 van 47 naar 55. „Maar er is nog meer dan genoeg werk voor de boeg”, vertelt directeur Manon Vanderkaa. „De grootste groep van de ziekenhuisbezoekers, zo’n zestig procent, is ouder dan 65. Die zijn veel kwetsbaarder. Meer dan de helft van de ziekenhuizen doet dus te weinig voor die groep.”

Vijftien ziekenhuizen die in 2013 nog achter het net visten, krijgen nu het ’keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis’, terwijl tien hem juist kwijtraken. Maar, zo verzekert Vanderkaa, dat komt voornamelijk door de ’strengere normering’. „Waar nu strenger op gecontroleerd wordt, is bijvoorbeeld de nazorg”, legt ze uit. „Of een alleenstaande dame van 83 die ontslagen wordt uit het ziekenhuis wel goed wordt begeleid. Of de thuiszorg wordt uitgezet en de medicijnen goed worden geregeld. Te vaak worden ouderen aan hun lot overgelaten.”

Risico

De achteruitgang die ruim de helft van de ouderen meemaakt bij een ziekenhuisbezoek, kan volgens Vanderkaa volledig losstaan van de reden van de opname, maar ouderen lopen nou eenmaal meer risico op acute verwardheid, vallen, medicatiefouten en ondervoeding. „Ons uitgangspunt is dan ook dat senioren pas ontslagen mogen worden als die nazorg goed geregeld is. Het keurmerk moet een stimulering zijn om dat goed aan te pakken.”

De ziekenhuizen zijn in opdracht van Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG onderworpen aan een uitgebreide test door onderzoeksbureau MediQuest. Ze zijn getest op vijftien aspecten, zoals de mogelijkheid van een mantelzorger om te blijven slapen, bereikbaarheid met openbaar vervoer en de mogelijkheid om meerdere onderzoeken op één dag te doen.