Nieuws/Binnenland
506925
Binnenland

Rust voor patiënten in Calamiteitenhospitaal

UTRECHT - De 72 patiënten die dinsdag vanuit Amsterdam zijn overgebracht naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht, maken het goed. Rust is voor hen woensdag het belangrijkste en daarom mogen er maar maximaal twee bezoekers tegelijk bij een patiënt, laat een woordvoerder van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) woensdag weten.

Het Calamiteitenhospitaal (vroeger: militair noodhospitaal) is een samenwerkingsverband tussen Defensie en het UMCU. Het biedt acute medische zorg en opvang aan groepen bij ongevallen en rampen. De speciale ziekenhuisafdeling kan binnen een half uur operationeel zijn. Artsen en verpleegkundigen die getraind zijn voor het Calamiteitenhospitaal worden via een telefoonsysteem opgeroepen.

Het hospitaal heeft ruimte voor maximaal tweehonderd patiënten. Het is tevens gespecialiseerd in de opvang van slachtoffers van chemische of nucleaire rampen. Het ziekenhuis is sinds de opening in 1990 in totaal 43 geopend. Meestal voor slachtoffers van ongelukken, maar ook voor de behandeling van Afghanistanveteranen en mensen met een ebola-verdenking.