506992
Binnenland

’Buitenlanders mogen dans niet ontspringen’

Tol moet gelden voor iedereen

Den Haag - Niet alleen Nederlanders, maar ook buitenlandse automobilisten moeten straks meebetalen aan de tol voor de Blankenburgtunnel bij Rotterdam en de doorgetrokken A15 bij Nijmegen.

Dat vindt een Kamermeerderheid van VVD, SP, CDA en D66. Zij vrezen dat alleen Nederlanders daarvoor zullen opdraaien en noemen dat oneerlijk.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) heeft voor het innen van de tolgelden gekozen voor een relatief nieuw systeem. Het werkt op basis van kentekenplaatherkenning. Het voordeel van zo’n systeem is dat er geen rijen ontstaan bij kaartjesautomaten en kassa’s op de tolweg. Met camera’s wordt namelijk geregistreerd wie er van de weg gebruik heeft gemaakt en dus moet betalen.

Groot nadeel is dat soortgelijke systemen grote moeite hebben met buitenlandse kentekens. VVD-Kamerlid Visser wil daarom van partijgenoot Schultz „de garantie dat buitenlanders die niet betalen, niet ontkomen”. SP, CDA en D66 willen dat ook.

D66-Kamerlid Hachchi maakt zich bovendien zorgen over de privacy van weggebruikers als hun kentekennummer wordt vastgelegd.