Nieuws/Buitenland
507016
Buitenland

Geweld tegen Koerden bij protesten Turkije

ANKARA - Het kantoor van de pro-Koerdische partij HDP in de Turkse hoofdstad Ankara is dinsdagavond aangevallen door demonstranten die protesteerden tegen de militante Koerdische beweging PKK. De menigte bekogelde het partijgebouw met stenen tot de politie ingreep en de demonstranten zich terugtrokken. Ook in andere Turkse steden liepen demonstraties tegen de PKK uit op geweld en werden winkels van Koerden en kantoren van de HDP beschadigd.

In Beypazari even buiten Ankara raakten volgens de krant Hürriyet 27 Koerden gewond die werden aangevallen door een menigte die protesteerde tegen terreur. De politie arresteerde negen mensen.

De spanning tegenover Koerden is deze week weer gegroeid na aanvallen van de PKK op Turkse militairen in het zuidoosten van Turkije. Bij gevechten tussen beide partijen vielen de afgelopen dagen aan beide kanten tientallen doden.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu riep dinsdagavond op tot kalmte. "Het is onacceptabel om eigendommen van onze burgers te vernielen of gebouwen van politieke partijen of media aan te vallen. Ik vraag al mijn burgers om uit liefde voor het land kalm te blijven, elkaar te omarmen en vertrouwen te hebben in de staat."