Nieuws/Binnenland
507157
Binnenland

Vrij spel voor hufterdiplomaat

DEN HAAG - Buitenlandse diplomaten die in ons land de wet overtreden, hebben voortaan vrij spel. De overheid stopt namelijk met het aanpakken van diplomaten die nog openstaande verkeersboetes hebben.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat ze niet anders kunnen. Het opleggen van verkeersboetes is namelijk in strijd met het Verdrag van Wenen, dat diplomaten vrijwaart van rechtsvervolging. Vorig jaar heeft het Gerechtshof Arnhem geoordeeld dat een diplomaat terecht tegen een verkeersboete in beroep ging. Het Openbaar Ministerie kon vervolgens niet anders dan stoppen met beboeten van buitenlandse diplomaten.

Verkeerde gegevens

Volgens het kabinet is 'daarmee een complexe situatie ontstaan.' Ook diplomaten moeten zich hier immers aan de wet houden. Buitenlandse Zaken nam zich begin vorig jaar al voor diplomaten bij wetsovertredingen een 'notificatie’ te sturen met het bericht dat ze de wet hadden overtreden. Dat heeft niet gewerkt, vooral omdat deze 'alternatieve methode' nog altijd niet is uitgevoerd. Nog altijd wordt 'in kaart gebracht' in welke gevallen zo’n brief gewenst is en 'wat de consequenties van het uitvoeren van deze optie zijn.'

Ander probleem is dat de gegevens over hufterdiplomaten niet kloppen, zodat de betrokken organisaties (Belastingdienst, Dienst Wegverkeer) hun bestanden niet goed kunnen koppelen.

Mislukt

„Ik stel vast dat het plan om wetsovertredende diplomaten aan te pakken faliekant is mislukt", zegt Kamerlid Sjoerdsma van D66. „Dat is jammer, want alleen al die dikke auto’s met CD-kentekens die overal maar parkeren is in Den Haag een grote en terugkerende ergernis."

Begin vorig jaar kondigde toenmalig minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) nog aan dat diplomaten die de wet overtreden hun borst konden natmaken. Zijn ministerie zou bij openstaande boetes vaker bij de betreffende ambassade aan de bel trekken. Alleen daarvan zou al een helende werking uitgaan. „Het is voor diplomaten bijzonder vervelend wanneer Buitenlandse Zaken aan de bel trekt", zei Timmermans toen. „Ze kunnen daardoor zelfs hun baan verliezen."

Timmermans leek aanvankelijk gelijk te krijgen. Het aantal verkeersboetes daalde vorig jaar spectaculair. Het Centraal Justitieel Incassobureau deelde voor ’maar’ 198.023 euro boetes uit aan diplomaten. Het jaar daarvoor liep dat bedrag nog op tot 287.205 euro. Buitenlandse diplomaten pleegde in dat jaar 85 keer een misdrijf, veelal verkeersovertredingen, maar ook huiselijk geweld en winkeldiefstal.

Toch lukte het vaak niet de overtreder het land uit te zetten. Zo lukte het Nederland niet de immuniteit op te heffen van een ex-ambassadeur van Saudi-Arabië die zijn huishoudelijk werkster seksueel zou hebben misbruikt, ondanks inspanningen tot op het hoogste niveau.