Nieuws/Binnenland
507170065
Binnenland

Lichamen Urker vissers gevonden

DEN HELDER - Twee vissers van de vergane Urker kotter ’Lummetje’ zijn zondagochtend door marineduikers gevonden in de stuurhut van hun gezonken boot. Dat bevestigt een woordvoerder van de Kustwacht.

Donderdagochtend vroeg rond 05.45 uur kreeg de Kustwacht volgens de zegsman een automatisch alarm van een baken op de viskotter, dat afgaat als het schip zinkende is. „Het moet heel snel zijn gegaan. We hebben geen radiocontract meer kunnen krijgen met de opvarenden. Zij hebben zelf ook geen acuut noodsignaal meer uitgezonden.”

Gelijk werd er een reddingsboot en een helikopter op pad gestuurd. Op de ramplocatie, ongeveer zeven kilometer ten westen van Texel in de Noordzee, werd volgens hem alleen nog een leeg reddingsvlot en wat spulletjes en wrakstukken gevonden. „De UK165 was toen al onder water verdwenen.”

Onderzoek naar oorzaak

Het was volgens de Kustwacht slecht weer, maar niet extreem, met windkracht 5-6 en tot twee meter hoge golven. Waarom de twee mannen van 41 en 27 jaar uit Urk in de stuurhut zijn gebleven, weet de woordvoerder niet. „Dat zou speculeren zijn. Politie en Onderzoeksraad voor Veiligheid gaan deze tragische gebeurtenis uitvoerig onderzoeken.”

De marine kon de lichamen pas vinden na verschillende verkenningsduiken op een diepte van 12-15 meter. Ook het weer zat afgelopen dagen niet mee. De viskotter zal later geborgen en geïnspecteerd worden. Aan de onzekerheid van de families zal pas een einde komen als de identificatie 100% uitsluitsel geeft. Alle hoop is echter vervlogen.

Bij de operatie was een marineschip, twee schepen van de Kustwacht en een vliegtuig betrokken. Het andere scheepvaartverkeer werd omgeleid