Nieuws/Buitenland
507240366
Buitenland

Miljarden voor coronavaccin in ’donormarathon’

Gastvrouw Ursula von der Leyen.

Gastvrouw Ursula von der Leyen.

BRUSSEL - Leiders van tal van landen en instellingen hebben maandag tijdens een onlinedonorconferentie in totaal 7,4 miljard euro toegezegd voor de ontwikkeling van vaccins, behandelingen en tests voor Covid-19. De donormarathon, een initiatief van onder meer de EU, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Japan en Saudi-Arabië, moet zeker stellen dat een betaalbaar vaccin voor de hele wereld beschikbaar zal zijn.

Gastvrouw Ursula von der Leyen.

Gastvrouw Ursula von der Leyen.

Het doel van de virtuele top was in eerste instantie 7,5 miljard euro bij elkaar te krijgen voor de strijd tegen het coronavirus. De Europese Commissie brengt 1 miljard euro bijeen, zei voorzitter Ursula von der Leyen, de gastvrouw van de conferentie. Zij sprak van "ongekende mondiale samenwerking voor een mondiaal publiek goed", maar voegde eraan toe dat veel meer geld nodig zal zijn.

De kosten van de ontwikkeling van een vaccin en de verdeling daarvan over de wereld bedragen volgens een schatting van VN-topman Antonio Guterres waarschijnlijk rond de 40 miljard euro. "De wereld is verenigd tegen het coronavirus en de wereld zal winnen", waren evenwel de afsluitende woorden van Von der Leyen.

De Franse president Macron zegde 500 miljoen euro toe, de Duitse bondskanselier Angela Merkel 525 miljoen en de Japanse premier Abe Shinzo ruim 760 miljoen. Nederland draagt 192 miljoen euro bij, zei premier Mark Rutte, waarvan 50 miljoen voor de ontwikkeling van een vaccin en 42 miljoen voor onderzoek naar Covid-19. De rest gaat naar preventie, humanitaire hulp en fondsen voor economische stabiliteit.

Ook ’oud’ geld telt

Noorwegen zegde 915 miljoen euro toe voor de vaccinalliantie GAVI. De Britse premier Boris Johnson maakt 440 miljoen euro vrij, Saudi-Arabië ruim 450 miljoen en Spanje 125 miljoen. De Bill and Melinda Gates Foundation draagt 100 miljoen dollar bij. Von der Leyen riep ook burgers en ngo's op geld over te maken, verwijzend naar een bijdrage van 1 miljoen door Madonna.

Het gaat niet bij alle toezeggingen om ‘nieuw’ geld: ook eerdere beloften en uitgaven vanaf 30 januari tellen mee. De wereldwijde fondsenwerving gaat de komende tijd door. De Europese Commissie houdt bij wat landen, bedrijven, en internationale, financiële en maatschappelijke organisaties willen bijdragen. De VS en Rusland waren niet vertegenwoordigd op de top. China deed geen nieuwe toezeggingen.