Nieuws
507268
Nieuws

Odette blogt

Ik ben jarig en wil graag...

GEEN - Ik ben jarig, maar met een dubbele chemococktail achter de kiezen zal het wel een gematigd feestje worden. Gelukkig mag je wensen wat je wilt: dat we allemaal geloven in de ultieme kuur tegen kanker!

Toen ik klein was, kreeg ik van mijn moeder altijd een hele tafel vol cadeautjes. Van een gummetje tot een speelgoedje: het ging niet om de waarde, maar om de spanning van het uitpakken. Dat feestelijke gevoel. De meeste kinderen willen pannenkoeken voor hun verjaardag. Ik wilde gebakken champignons. Wat kan een mens toch rare, grappige ‘afwijkingen’ hebben. Maar bovenal wilde ik blijdschap. Ik was het kind dat niet van nare sprookjes hield en ik smeekte mijn vader om voor te lezen uit Jip en Janneke. Niet alles. Alleen de feestjes en de leuke dingen.

Geen oorlog, narigheid of ellende

In mijn ogen moest de wereld mooi en fijn zijn. Lief. Geen oorlog, narigheid of ellende. Betovering, gelukzaligheid en magie. Nu, vele jaren later, wil ik dat nog steeds. In mij woont nog altijd dat naïeve meisje, dat denkt dat het zo makkelijk zou moeten zijn om aardig tegen elkaar te zijn. In mijn hoofd bouwt zij een wereld waarin alles mooier is dan in de werkelijkheid. Oh nee, ze is niet onnozel. Verre van zelfs. Ze kent de realiteit. Toch blijft zij dromen bouwen, al moet het tegen de klippen op. Ik koester haar. Want zonder haar ben ik verloren. Zij is mijn drijfveer en mijn kracht. Nee, nee, maakt u zich geen zorgen. Ik heb geen gespleten persoonlijkheid. Hooguit een kleine literaire aandoening, die mij alles net even anders laat beschrijven. Maar da’s niet erg, toch?! Ja, nu zul je zeggen: genoeg gekwebbel, je bent jarig, dus wat is het plan?

Wensenlijstje

Nou, laat ik beginnen met mijn wensenlijstje. Wat te denken van de ultieme remedie tegen kanker. Hoeft wat mij betreft niet ingepakt. Een strik is leuk hoor, maar niet nodig. Als die kuur maar functioneert en heel veel mensen redden kan. Zie je, toch weer dat onnozele meisje. Ze beheert zelfs mijn verjaardagslijst. “Laat die taart maar zitten”, schreeuwt zij lustig, “wereldvrede is ook een optie, als dat met die kuur niet kan.” De realist in mij volgt hoofdschuddend dit innerlijke debat.

Twee weken geleden is bekend geworden dat een onderzoeker van de Mayo Clinic in de V.S. er ‘in vitro’ in geslaagd is om drie agressieve tumoren zichzelf om te laten zetten naar goedaardige cellen. Veelbelovend, want dit zou een zogeheten codekraker kunnen zijn. De echte doorbraak kan nog jaren op zich laten wachten. Geloven in wonderen is echter niet verboden. Lekker cliché, maar hoop doet leven. Daar weet ik inmiddels alles van.

Er zijn onderzoeken die lijken aan te tonen dat wanneer een hele grote groep mensen tegelijkertijd mediteert voor iets, dat een effect heeft op de omgeving. Dus wie weet moet ik mijn verjaardagswens iets aanpassen. Wat nou als we het gewoon uit zouden proberen? Baat het niet, dan schaadt het niet, toch? Als we nou massaal besluiten dat we een week lang elke dag een paar minuten geloven in het feit dat kanker zeer binnenkort te genezen is. Zou dat werken? Ik weet het niet, maar het is op zijn minst het proberen waard.

Dubbele chemococktail

Of ik vandaag feest ga vieren? Met een dubbele chemococktail achter de kiezen zal het wel een gematigd feestje worden. Daar waar ik normaliter iedere dag als een feest ervaar, liggen de kaarten nu net even anders. Desondanks zal ik in gedachten dansen over de straten, dromen schilderen op de wanden en taartjes eten met Alice in Wonderland. Kleurrijke gekkigheid, gewoon omdat het kan en mag. Vroeger was er voor een verjaardag die aangename spanning. Dat zal nooit meer hetzelfde zijn. Want ineens klinkt ‘lang zal ze leven’ niet langer als een doorsnee verjaardagsliedje, maar als een diepste wens. Ik blaas de brandende kaarsjes in mijn gedachten met een flinke adem uit. Je wensen mag je niet verklappen. Daar hou ik me dan ook braaf aan. Op die ene na. Want wat nou als we allemaal… Ach nee, laat ik het hierbij houden. Vier vandaag het leven, dat doe ik ook. En ja natuurlijk, een cadeautje mag. Dus die paar minuten geloven in de ultieme kuur tegen kanker, die hoeft vandaag niet ingepakt.

Over Odette

Al jaren runt Odette Schoonenberg samen met haar zakenpartner en tv-persoonlijkheid Thijs Willekes het succesvolle PR-bureau So PR. Wanneer zij gediagnosticeerd wordt met maar liefst drie totaal verschillende kankersoorten, probeert zij haar reputatie als 'boeddhist op hoge hakken' niet alleen waar te maken, maar gaat tevens glimlachend de strijd aan met het nog altijd heersende stigma rondom kanker. Op VROUW.nl blogt ze elke woensdag over die strijd.