Nieuws/Buitenland
507442
Buitenland

Amnesty: voorkom executie Iraanse leraar

GHEZEL HESAR - Amnesty International heeft de Iraanse autoriteiten opgeroepen de voorgenomen executie van een leraar niet uit te voeren. Mahmoud Barati werd tien jaar geleden veroordeeld voor drugsrelateerde misdaden, iets waar volgens internationaal recht geen doodstraf voor mag worden gegeven. Ook is de bekentenis van Barati volgens Amnesty niet geldig omdat deze pas na marteling tot stand kwam.

Volgens Amnesty staat zijn executie gepland voor dinsdagochtend. „Iran moet zijn ongekende moordzucht stoppen”, zei Audrey Gaughran van de mensenrechtenorganisatie. „Dit jaar werden al meer dan zevenhonderd mensen geëxecuteerd, waarvan de meesten voor drugsgerelateerde zaken.”

Amnesty zegt dat Barati na zijn arrestatie tien dagen werd gemarteld en uiteindelijk bekende, maar dat hij zijn verklaringen later introk. Ook de belangrijkste getuige zou zijn verklaring willen intrekken, meldt Amnesty op basis van een contactpersoon in de gevangenis.

Volgens Amnesty is de straf bovendien niet effectief in het terugdringen van drugshandel en -gebruik, iets wat erkend wordt door Iraans onderzoek.