Nieuws/Binnenland
507445
Binnenland

Kamer wil opheldering over fraude asielpardon

DEN HAAG - Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over een verhaal van RTL Nieuws van maandag dat duizenden mensen zouden hebben gelogen over hun identiteit tijdens het generaal pardon in 2007. Met dat pardon kregen 28.000 mensen een verblijfsvergunning. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt zich niet in de aantallen te herkennen.

Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie schriftelijk om opheldering gevraagd. ,,Het verhaal roept vragen op'', aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66). Het is volgens hem belangrijk dat Dijkhoff de zaak onderzoekt en kijkt wat er van waar is. Ook de Groep Bontes/Van Klaveren heeft vragen gesteld. PvdA Kamerlid Attje Kuiken: ,,Dit is een zorgelijk signaal. Het is daarom goed dat de staatssecretaris opheldering gaat geven over hoe het nu precies zit."

Volgens het ministerie is vorig jaar van vijftig mensen die onder de pardonregeling vielen de verblijfsvergunning ingetrokken. In vier gevallen gebeurde dat omdat mensen hun persoonsgegevens hadden gewijzigd.