Nieuws/Buitenland
507542
Buitenland

Fout spermabank: zwart kind voor blanke vrouw

NEW YORK - Een blanke lesbische vrouw is bevallen van een zwarte dochter omdat de spermabank een fout maakte tijdens de inseminatie. De moeder en haar eveneens blanke partner, afkomstig uit Uniontown in de staat Ohio, zijn naar de rechter gestapt. Zij eisen van de Midwest Sperm Bank een schadevergoeding van omgerekend 45.000 euro.

Toen de aankomende moeder vier maanden zwanger was, kwam tijdens een controle vast te staan dat de vader een Afrikaans-Amerikaanse man was. De spermabank ging er tot dat moment van uit dat de vrouw om sperma van een zwarte man had gevraagd. Maar de moeder in spe was juist lange tijd bezig geweest een biologische vader uit te zoeken die genetisch zo veel mogelijk bij haar paste.

De advocaat van de spermabank heeft volgens The New York Times verklaard dat er geen sprake kan zijn van een 'onrechtmatige geboorte', zoals de claim luidt, omdat er een gezond kind is geboren. De rechter heeft hem gelijk gegeven maar tegelijk de moeder in staat gesteld haar claim inhoudelijk aan te passen.