Nieuws/Buitenland
507627
Buitenland

Turkse krant bestormd om citaat president

ISTANBUL - Aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hebben in de nacht van zondag op maandag de redactie van de kritische krant Hürriyet bestormd. De aanleiding: een tweet over een persconferentie van Erdogan. Daarin stond een citaat, maar volgens de ongeveer 150 betogers had de president iets anders gezegd. Hürriyet haalde de tweet later weg.

Hürriyet is woedend over de aanval. Het is prima om te demonstreren voor de redactie, maar niet om stokken en stenen mee te nemen en de deur in te slaan, zei hoofdredacteur Sedat Ergin maandag tegen Turkse media. Hij voegde eraan toe dat mensen zich kunnen vergissen.

De Turkse regering heeft een slechte verhouding met journalisten. De Nederlandse verslaggeefster Fréderike Geerdink werd zondag opgepakt in het zuidoosten van het land. Volgens haar familie was ze in verboden gebied. Twee Britse journalisten waren gearresteerd omdat ze zonder toestemming van de regering zouden hebben gefilmd in Koerdisch gebied. Zij zijn zondag teruggekeerd naar Londen.