Nieuws/Buitenland
50778939
Buitenland

Lof voor Belgen na ’uitstekende’ coronacijfers kerstvakantie

Een testlocatie in de Belgische stad Brussel.

Een testlocatie in de Belgische stad Brussel.

BRUSSEL - De Belgen hebben zich in de kerstvakantie „uitstekend” aan de coronaregels gehouden. Anders dan de buurlanden begint België daardoor aan het nieuwe jaar met steeds minder besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen, zegt viroloog Steven Van Gucht van het Belgische RIVM.

Een testlocatie in de Belgische stad Brussel.

Een testlocatie in de Belgische stad Brussel.

Het virus is in België al sinds de bijna noodlottige piek van eind oktober op zijn retour. Maar deskundigen keken met argusogen uit naar de kerstvakantie. Als Belgen de feestdagen zouden aangrijpen om elkaar op te zoeken, zou dat een nieuwe golf in gang kunnen zetten.

„De kerstvakantie hebben we alvast uitstekend aangepakt”, concludeert Van Gucht tevreden. Maar het nieuwe jaar zal nog „een heel moeilijk begin” kennen, „dat nog veel geduld en volharding zal vragen.” Vervolgens wacht niettemin „een jaar van positieve verandering”, met „geleidelijk aan meer kansen en perspectief”, belooft de viroloog.

Als de daling doorzet, kan België volgens Van Gucht begin februari de drempel bereiken om de coronamaatregelen te versoepelen. Die zijn al milder dan in buurlanden Nederland en Frankrijk. „Onze motivatie om vol te houden zal ons belangrijkste wapen zijn.”

De daling zal de komende weken wel minder hard gaan, denkt de viroloog. De cijfers zijn waarschijnlijk wat gedrukt doordat in de kerstvakantie minder Belgen zich hebben laten testen. Bovendien gaan mensen nu weer aan het werk en naar school.

De gevreesde virusmutanten uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika lijken in België niet om zich heen te grijpen. In december bleken vier Vlamingen met de Britse variant besmet, maar sindsdien zijn er geen nieuwe gevallen vastgesteld. Ofschoon België er gericht naar zoekt.