Nieuws/Nieuws

Somber slot voor AEX

Door door onze beursredactie

Na een negatieve handelsdag sloot de AEX met een fors verlies. In de ochtend stelden Duitse macocijfers beleggers teleur, in de middag viel het aantal nieuwe banen in de VS tegen. Grootste verliezer was staalproducent ArcelorMittal.

De AEX sloot 2,6% lager op 432,9 punten. De AMX-index zakte 1,9% in de min naar 654,1 punten.

Ook de grote beurzen elders in Europa verloren veel terrein. Londen zakte 2,4%. Parijs en Frankfurt leverden 2,8 respectievelijk 2,7% in. In de ochtend stelden Europese macrocijfers teleur. Duitse fabrieksorders namen af, zo werd vrijdagochtend gemeld, terwijl op een stijging was gerekend.

Op het moment dat de handelsdag hier ten einde was, stonden de Amerikaanse beurzen ook fors lager. De Dow Jones-index verloor 1,7%, de S&P500 1,6%. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,1% lager.

Aziatische beurzen sloten vanochtend in mineur. De Japanse Nikkei leverde 2,2% in. De beurzen in China bleven gesloten vanwege de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië.

Banengroei VS valt lager uit

De publicatie van het Amerikaansen banencijfer, waar beleggers reikhalzen naar uitkeken, liep uit op een teleurstelling. Analisten hadden gehoopt op een stijging van 217.000 banen, maar dat cijfer bleef steken op 173.000. De werkloosheid daalde vorige maand echter naar het laagste niveau in ruim zeven jaar.

"Het banenrapport bood voor ieder wat wils", zei beleggingsstrateeg Simon Wiersma (ING Investment Office). "De ontwikkeling van het uurloon was bijvoorbeeld wel weer hoger dan verwacht." Dat maakt het lastig de impact van de arbeidsmarktcijfers op het beleid van de Fed in te schatten.

Over twee weken is het rentebesluit, en weten beleggers of de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogt of dat die rentestap nog wordt doorgeschoven. Wiersma: "Maar door de cijfers van vandaag is het onzeker wat de Fed nou wil gaan doen."

Dat de koersen echter zo veel inleveren, verbaast de beleggingsstrateeg. "Beleggers twijfelen over de wereldwijde groei. Dat was ook het beeld dat donderdag uit de ECB-vergadering ontstond. Daarin zei ECB-president Mario Draghi dat hij opnieuw kan ingrijpen als het nodig is. Maar de koersen gaan wel in heel grote stappen omhoog of omlaag."

De AEX heeft wat Wiersma betreft wel erg veel ingeleverd: "De komende tijd kijken we veel naar macrocijfers. In Europa ontwikkelen die zich nog altijd goed. De bewegingen van de afgelopen weken zijn overdreven, dat biedt weer kansen voor aandelen."

Rode cijfers in AEX

Geen van de hoofdfondsen sloot met winst. De grootste daler hier was ArcelorMittal, de staalfabrikant ging 5,8% onderuit op €6,50. Het bedrijf was over de hele week gezien ook de grootste daler onder de hoofdfondsen, onder andere door teleurstellende cijfers over de Chinese industrie.

Aegon verloor 3,8% op €5,25 nadat KBC zijn 'reduce' advies handhaafde en het koersdoel verlaagde van €5,46 naar €5,20. Het voorziet dat Aegon extra kapitaal moet vinden voor zijn activiteiten in Groot-Brittannië en Nederland, ING schat dat op een claimemissie van €600 tot €800 miljoen. Dat lukt Aegon wel, hoewel zijn geringe verdiensten ervoor zullen zorgen dat dit enige tijd gaat duren, aldus de analist van KBC.

Volgens Citigroup, na een toelichting van Aegon-topman Alexander Wynaendts, is het onwaarschijnlijk dat de toezichthouder de verzekeraar gaat dwingen om zijn dividendbeleid te beperken. Als dat zo is, dan is de waardering van Aegon te laag, aldus Citi dat een goed dividend uit de Amerikaanse activiteiten ziet ontstaan.

ING en Shell gingen 3,6 respectievelijk 3,5% lager het weekend in. Shell  en Gazprom zetten hun handtekening onder een deal met vijf West-Europese bedrijven over een gaspijplijn in de Noordzee. Shell-topman Ben van Beurden ontmoet vrijdag in Wladiwostok vertegenwoordigers van het Russische gasbedrijf.

Delta Lloyd stond eerder op de dag nog op een mooie winst, maar sloot uiteindelijk alsnog 1,6% lager op €8,89. ING beveelde het fonds vanochtend met een koopadvies aan, maar concludeerde wel dat de verzekeraar na de kwartaalresultaten en de tuimeling op de beurs extra kapitaal nodig heeft. ING kwam met een stevige verlaging van het koersdoel voor Delta Lloyd van €19 naar slechts €12.

ASML was na de stevige winst met 5,1% gisteren vandaag een forse verliezer met een 2,3% lager slot op €82,15.

KPN profiteerde niet van de gewonnen uitspraak waardoor het niet langer gedwongen kan worden glasvezel in buitengebieden aan te leggen. Het aandeel werd 0,9% minder waard op €3,50.

Bescheiden winst Air France KLM

Bij de middelgrote fondsen verloor Fagron het meest met een min van 5,5% op €19,67. Danske Bank verlaagde het belang in bereider van medicijnen tot onder de 3%. Fugro eindigde 4,8% lager op €17,66.

Air France KLM herstelde 6% op €6,46. Eerder op de dag stond het luchtvaartconcern nog circa 2,5% hoger. BESI pluste 0,5% op €18,11. Grandvision presteerde 0,3% beter op €22,74.

Al het beursnieuws en actuele koersen ook op uw smartphone ? Klik dan hier