Nieuws
508067
Nieuws

Marjolein kookt over

Een 'handig dingetje'

'Mam, het is gewoon een afwijking', zegt Jongste. 'Je moet er niet aan toegeven. Ga in therapie of zo.' We staan in een Franse supermarkt, op de afdeling huishoudelijk. 'Je hebt ook vrouwen die verslaafd zijn aan Tell Sell', vervolgt hij streng. 'Die bestellen het ene onding na het andere; hebben een hele keuken vol rommel. Sprookjes, dat zijn het. Daar geloof je toch niet in.'

Ik hoor hem wel, maar ik luister niet. Ik kijk als gehypnotiseerd naar het kleine tv-scherm dat is opgesteld op de hoek van een stelling. Met één handbeweging snijd een beeldige Française een aubergine in kleine stukjes, vervolgens een komkommer. En een ui. Alsof het niets is. Ze zet een halve ui op het rooster van een langwerpige bak, klapt de deksel dicht en klaar.

Bloedende knokkels

'En dan heb je zo'n ding gekocht en dan werkt het niet', gaat Jongste onverdroten verder. 'Zonde van het geld mam. Weet je nog dat persding van de vorige vakantie? Weet je nog wat daarmee gebeurde?' Ja natuurlijk weet ik dat nog. Op het filmpje, vertoond in dezelfde supermarkt misschien zelfs wel op hetzelfde schermpje, leek het heel praktisch. Met een enkele draaiing van het gele uiteinde perste je zo een limoen uit en met het groene handvat kon je heel simpel de schil raspen. De allereerste keer dat ik het gebruikte om Thaise soep te maken, schaafde ik zo hard over mijn knokkels dat ze hele avond bleven bloeden. Nooit meer gebruikt.

Handig

'Dit is anders', mompel ik als een afgekickte junk die een excuus zoekt om toch weer een hijs te nemen. 'Volgens mij is dit echt een heel handig dingetje. En hij kost maar 20 euro.'

Jongste zucht diep. 'Pap, ze doet het weer', roept hij tegen zijn vader die aan komt lopen met een fles water. 'Ze wil weer een 'handig dingetje'. Lief zucht mee. 'Laat maar kopen', zegt hij dan, waarschijnlijk al lang blij dat ie niet mee hoeft naar een schoenenwinkel of breizaak, mijn andere twee obsessies. 'Heb je weer wat te verkopen op Koningsdag.'

Rats boem

'Mama heeft weer zo'n Tell Sellding gekocht', roddelt Jongste thuis tegen zijn broer en zus. Ze lachen me collectief uit. Tot ik die avond een schaal felgekleurde rauwkost op tafel zet. Van rode ui, gele paprika, rode tomaat een groene komkommer. In mooie kleine blokjes. 'In nog geen 5 minuten gemaakt', zeg ik tevreden. 'Rats boem. Komkommer op het rooster, klep dicht en klaar.' Voor het eerst van mijn leven heb ik dus een 'handig dingetje' gekocht dat echt handig is. Mocht u binnenkort in Frankrijk komen, ik kan hem aanraden. Dat 'handige citruspersje' kunt u dan weer beter links laten liggen. Maar als u dat echt wil hebben, wil ik ook best de mijne opsturen. Ik heb er een beetje een fobie voor ontwikkeld.

Benieuwd wat ze de volgende vakantie in de aanbieding hebben...

Recept: handige salade

(is natuurlijk minder handig zonder 'handig dingetje', wan dan snij je je het leplazerus)

Nodig:

 • 5 tomaten
 • 1 komkommer
 • 1 gele paprika
 • 1 rode ui
 • potje zwarte olijven in plakjes
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel balsamicoazijn
 • 1 dessertlepel honing
 • 1 dessertlepel mosterd
 • peper en zout
 • verse koriander

Bereidingswijze

Snijd alle groente klein. Klop de olie met de azijn, honing, mosterd, peper en zout tot een dressing en schep die door de groente. Bestrooi met koriander en laat de smaken een kwartiertje intrekken. Als je niet van koriander houdt: peterselie kan ook.

Over Marjolein kookt over

Met drie kinderen, een huis uit de 17 eeuw, een man, hond, kat, konijn en parkiet èn een baan, is het leven van VROUW-verslaggever Marjolein Hurkmans een drukke bedoening. En dan toch iedere dag een schijf-van-vijf (of vier)-maaltijd op tafel zetten, natuurlijk draait ze haar hand daar niet voor om. Geloof je het zelf? Vanaf deze week gunt ze je iedere week in kijkje in haar leven èn in haar keuken.

En? Gemaakt? Stuur je foto en variatie op naar [email protected]: proberen wij die ook uit.