Nieuws/Buitenland
508133
Buitenland

Aylan (3) maakte geen schijn van kans

BODRUM - PAS OP: SCHOKKENDE BEELDEN Het Syrische jongetje dat woensdag aanspoelde op het strand van het Turkse Bodrum, kende zijn hele leven alleen maar oorlog.

Voor die afschuwelijke situatie in zijn geboortestad Kobani in Noord-Syrië was het gezin Kurdi op de vlucht geslagen, melden Turkse media. Ze wilden uiteindelijk naar Europa of Canada, maar hun gevaarlijk reis eindigde voor de kust van Turkije.

Samen met zijn vader Abdullah, moeder Rihan (35) en zijn broer Galip (5) stapte de 3-jarige Aylan in Turkije op een volgepakt bootje naar het Griekse eiland Kos. Niemand droeg een reddingsvest en de jonge kinderen maakten dus geen schijn van de kans toen het bootje omsloeg. Alleen vader Abdullah zou de tocht overleven.

 

Foto's van het aangespoelde lichaampje van peuter Aylan, die snel het internet over gingen, schokten de wereld. De beelden van het roerloze peutertje, dat met zijn gezicht naar beneden in de branding ligt, werden binnen een dag het symbool van de verschrikkingen die vluchtelingen doorstaan.

Familie van het gezin reageert geschokt op het nieuws. "Ik hoorde het om 5 uur 's ochtends," zegt de tante van de jongetjes, die in Canada woont, tegen de National Post. Ze kreeg een telefoontje van een andere tante, die gesproken had met de vader van het gezin. "Mijn vrouw en twee jongens zijn dood," zou het enige zijn geweest dat hij uit kon brengen.

De tante wil nu terugreizen naar Kobani om daar de jongetjes en hun moeder te begraven.