Nieuws/Binnenland
508149
Binnenland

Dagcrème minister wordt politieke kwestie

DEN HAAG - Praat je als minister even over groente en een dagcrème, heb je meteen Kamervragen aan je broek. Het overkwam minister van Volksgezondheid Edith Schippers, na medewerking aan het tv-programma Linda's Zomerweek. Renske Leijten van de SP vond het maar dubieus, een gezondheidsminister die zich in verband laat brengen met een bepaald zalfje.

Tijdens de voorbereidingen voor de show vertelde Schippers desgevraagd over producten waar ze niet zonder kon: voeding, muziek en verzorgingsproducten. De programmamakers deelden daarna, zoals gebruikelijk, een paar van die producten uit onder het aanwezige publiek. Schippers kreeg ze zelf ook: ,,Het betrof een bakje komkommers en mijn favoriete dagcrème, waarbij het overigens om een tester ging. Ook kreeg ik de favoriete producten van Ruben Nicolai, de andere gast : een boek en een flesje zonnebrand'', schrijft de bewindsvrouw nu aan de Kamer.

Ze is zich van geen kwaad bewust: ,,Mijn favoriete persoonlijke producten, leesbrillen en groenten betaal ik namelijk zelf.''

Leijten zegt de minister ook helemaal nooit van omkoperij te hebben verdacht. ,,Dat zou ze echt nooit doen. Maar ik blijft het een onhandige keuze vinden om bij zo'n programma te praten over een crème van de Bergman-kliniek, want daar hebben we het over. Dat potje kwam duidelijk in beeld. Die kliniek is toch een zorginstelling en maakt dus deel uit van de sector waarover Schippers gaat. Als het Nivea was geweest, had ik me nog afgevraagd of je die crème moet bespreken als minister, maar dan was het nog wat anders geweest ''. Leijten stelt zich niettemin tevreden met het antwoord van Schippers.