Nieuws
508241
Nieuws

ECB: herstel Europese economie trager dan verwacht

AMSTERDAM - De economie van de 19 eurolanden herstelt niet zo snel als eerder was gehoopt. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de groeiramingen voor dit jaar, volgend jaar en voor jaar erop verlaagd. De ontwikkelingen zijn te volgen via een LIVEBLOG op DFT.nl.

Dat maakte president Mario Draghi van de ECB donderdagmiddag bekend.

De ECB verwacht (zie de toelichting in de bijlage) dat de economie van de eurozone dit jaar met 1,4% groeit (was 1,5%). Voor 2016 is de raming verlaagd naar 1,7% (was 1,9%) en voor 2017 naar 1,8% (was 2,0%).

De financiële markten reageerden positief op Draghi's uitspraken. De AEX-index stond al de hele dag op winst, maar sprong verder op tijdens de persconferentie naar een plus van bijna 2,5%. In reactie ging de Eurostoxx600 met 1,8% omhoog.

De euro zakte met bijna 1% richting de grens van €1,10.

Het zijn marginale aanpassingen. Toch is dit een tegenvaller voor Europa. De afgelopen tijd stelden voorspellers van de economische groei hun ramingen juist keer op keer omhoog bij.

Inflatie laag

Door de sterk gedaalde olieprijzen en grondstofprijzen trekt ook de inflatie in de eurozone amper aan. Dit jaar blijft de inflatie steken op 0,1%, zo zei Draghi. En voor 2017 wordt een inflatie verwacht van 1,7% (was 1,8%).

Volgens Draghi is het te vroeg om nu al te beoordelen wat de consequenties zijn van de onrust over de Chinese economie. Hij kondigde een kleine versoepeling aan van de voorwaarden voor de opkoop van staatsobligaties (QE), maar het programma blijft voorlopig €60 miljard per maand.

Wel suggereerde hij dat QE kan worden uitgebreid als de vooruitzichten verder verslechteren. ‘Het aankoopprogramma is voldoende flexibel, zowel in omvang, samenstelling als in duur.’

Rente ongewijzigd

De ECB heeft vanmiddag zoals verwacht het belangrijkste rentetarief ongewijzigd gelaten op 0,05%, het laagste niveau ooit.

De depositorente blijft eveneens 0,2% negatief, wat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen.

Inflatie

Eerder deze week bleek uit een eerste raming dat de inflatie in de eurozone in augustus uitkwam op 0,2%, ver verwijderd van het door de ECB nagestreefde peil van 2%. De aandacht zal daarom vooral uitgaan naar de toelichting van Draghi op de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone die mogelijk een aanpassing in het bestaande opkoopprogramma van obligaties in de hand kan gaan werken.

Nick Kounis, hoofd macro-onderzoek van ABN Amro, rekende gisteren nog met een kans van 40% dat de ECB het opkoopprogramma gaat uitbreiden. Inmiddels denkt hij dat die kans aanzienlijk is toegenomen. 'Mijn eerste indruk is nu dat de kans op meer QE nu groter is dan de kans dat het gelijk blijft.'

Als de BLOG niet zichtbaar is, klik dan hier.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");