Nieuws/Binnenland
508326
Binnenland

Tip over coldcase moord klopt

GRONINGEN - De tip die de politie Noord-Nederland van de Telegraaf kreeg over de onopgeloste moord op Els Slurink in Groningen, lijkt zeer de moeite waard te zijn. Een eerste analyse van het coldcaseteam heeft uitgewezen dat in 1997 inderdaad een mogelijk interessant persoon buiten schot is gebleven.

Dat bevestigt de politie Noord-Nederland. Volgens een persoon die zich bij deze krant meldde zou er destijds tijdelijk iemand naast Slurink aan het Van Brakelplein hebben gewoond. De politie hield er toen en ook nu sterk rekening mee dat de moordenaar van de vrouw die thuis werd omgebracht, in de straat van Slurink woonde.

De tipgever noemde een naam van iemand die goed binnen het profiel van de moordenaar past. In de afgelopen weken onderzocht het team dat opgeloste moordzaken onder de loep neemt, de tip. „Het klopt inderdaad dat deze man tijdelijk naast Els woonde en dat hij destijds niet in beeld is geweest”, zegt rechercheur Anjo van der Helm van het coldcaseteam. De politie gaat nu in alle rust verder met het onderzoek naar de tip over de man die nog steeds in het Noorden woont. Het onderzoek zal veel tijd in beslag nemen. Op korte termijn verwacht de politie geen ontwikkelingen.

Een steek in het hart met vermoedelijk een schaar maakte op 21 maart een einde gemaakt aan het leven van de zeer ambitieuze medewerkster van het toenmalige Academisch Ziekenhuis in Groningen. De politie heeft er altijd rekening mee gehouden dat de moordenaar uit haar directe omgeving kwam en dat ze hem ook binnenliet. Er was niets uit de woning verdwenen en ook leek er geen sprake van een zedenmisdrijf. Een paar weken voor de moord was de fiets van Slurink uit haar tuin meegenomen. Vermoedelijk kwam de moordenaar van de vrouw binnen via de achterdeur.

De persoon die de tipgever noemt woonde enkele maanden bij een buurman van Slurink aan het Van Brakelplein. Volgens de tipgever droeg de man legerkistjes. Dergelijke voetafdrukken werden in de tuin van Slurink ontdekt. De man zou ook opmerkelijke uitlatingen over de vrouw hebben gedaan. Bijzonder is ook dat hij ict-specialist is. Medewerkers van het NFI stelden in 2004 vast dat op geraffineerde wijze bestanden van de computer van Slurink waren gewist. Het scenario van de buurman als moordenaar is een van de scenario’s die de recherche onderzoekt.