Nieuws/Binnenland
508327
Binnenland

'Valse vliegfacturen en belastingfraude'

Reisbaas in hoger beroep na horen celstraf

ZUTPHEN - De 63-jarige reisbaas Peter Vesseur moet anderhalf jaar de cel in vanwege valse vliegfacturen en belastingfraude van 1,6 miljoen euro. Hij zegt onschuldig te zijn en gaat in beroep. Tot dan kan hij op vrije voeten blijven.

Volgens zijn raadsman Mark Hendriks, fiscaal advocaat in Nijmegen, heeft de rechtbank in Zutphen geen rekening gehouden met het feit dat Vesseur tien jaar geleden met de officier van justitie afspraken heeft gemaakt dat hij niet meer strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Vesseur zou destijds als topman van reisorganisatie Q International in Apeldoorn betrokken zijn geweest bij witwaspraktijken rond het zieltogende Air Holland, dat met drugsgeld in de lucht werd gehouden tot de vliegmaatschappij failliet ging.

Vesseur gaf de betrokkenheid toe, maar beweerde niet op de hoogte te zijn geweest van criminele connecties van Air Holland en altijd te goeder trouw te hebben gehandeld om de vakantievlieger te redden. Hij trof een schikking met het Openbaar Ministerie. Ook in de huidige zaak, die al zeven jaar loopt, is hij zich van geen kwaad bewust.

Maar de Gelderse rechter oordeelt in zijn vonnis deze week dat „verdachte feitelijk leiding heeft gegeven aan valsheid in geschrifte en zowel zakelijk als privé op een listige manier fraude pleegde met onjuiste aangiften aan de fiscus. Ook zijn buitenlandse banktegoeden opzettelijk verzwegen.”

De Belastingdienst is volgens de rechtbank door Vesseur om de tuin geleid. „Hij heeft zich laten leiden door financieel gewin, waardoor de samenleving voor tenminste 1,6 miljoen is benadeeld, zo is bewezen. Daar past een gevangenisstraf bij van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk.”

„Mijn cliënt herkent zich niet in de beschuldigingen en we stellen met vertrouwen beroep in, desnoods tot de Hoge Raad”, bevestigde Hendriks gisteren tegen De Telegraaf. Ook benadrukte hij dat er bij Air Holland slechts sprake was van ‘vermeende witwasgelden’ en dat dit nooit hard is gemaakt.

Vesseur is al tientallen jaren een bekende ondernemer in de reisindustrie. Hij was als boekhouder voorloper met vergaande automatisering van boekingen en richtte zich later vooral op reizen naar Brazilië, Isla Margarita en Gambia. Critici kwalificeerden die vaak als ‘seksvakanties’.