Nieuws/Binnenland
508330
Binnenland

Besluit over azc Zeewolde volgende week

ZEEWOLDE - Burgemeester en wethouders van Zeewolde nemen volgende week, waarschijnlijk op 8 september, een definitief besluit over de komst van een asielzoekerscentrum. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het Flevolandse dorp gevraagd een azc met 900 opvangplaatsen in te richten, met een mogelijke doorgroei naar 1500 plaatsen.

B&W hebben in principe al ingestemd met het verzoek. Daarvoor is geen besluit van de gemeenteraad nodig, maar wel een advies. De raad besprak het voorstel daarom donderdag. Ook waren er dertien insprekers, onder wie PVV-leider Geert Wilders en Kamerlid Tunahan Kuzu. Hun optreden leidde bij een aantal raadsfracties tot gefronste wenkbrauwen. Zij vroegen zich af wat Haagse politici te zoeken hebben in de gemeentepolitiek.

Of het azc 900 opvangplaatsen krijgt, is nog niet helemaal zeker. In het college is een minderheid voor het terugbrengen van het aantal plaatsen tot 600. Dat zou volgens het COA een ondergrens zijn om een azc zelfstandig te laten draaien, met bijvoorbeeld eigen gezondheidszorg. Een meerderheid noemt 900 plaatsen acceptabel, maar wil niet verder groeien naar 1500.