Nieuws/Buitenland
508333
Buitenland

Trump alleen als Republikein in verkiezingen

WASHINGTON - Donald Trump legt zich erbij neer als hij niet degene wordt die bij namens de Republikeinen een gooi mag doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. De 69-jarige miljardair zei donderdag dat hij een verklaring heeft ondertekend, waarin hij belooft niet als onafhankelijke kandidaat mee te doen aan de verkiezingen in 2016. „En ik zie niet in waarom ik me niet aan die verklaring zou houden”, aldus Trump.

Trump ondertekende de verklaring omdat hij er min of meer al vanuit gaat dat hij en niemand anders de kandidaat namens de Republikeinen wordt, ondanks het feit dat hij zestien concurrenten heeft. Eerder liet hij zich nog ontvallen dat hij deelname als onafhankelijke kandidaat wel in het achterhoofd hield. Dat zou de kans voor de Republikeinen om de verkiezingen uiteindelijk te winnen echter aanzienlijk kleiner hebben gemaakt.

In de peilingen ligt Trump een behoorlijk eind voor op de Republikeinse tegenkandidaten, maar er is ook een stroming binnen de partij die niets moet hebben van zijn harde stijl van debatteren en zijn persoonlijke aanvallen op tegenstanders. De miljardair lag onder meer in de clinch met Mexicanen door ongepaste opmerkingen en werd al van verscheidene conferenties geweerd. Ook gaf hij in een tv-debat het telefoonnummer van een tegenkandidaat.