Nieuws/Binnenland
508342
Binnenland

Wilders: azc in Zeewolde is gekkenwerk

ZEEWOLDE - PVV-leider Wilders gaat zich meer activistisch opstellen. Hij wil vaker tegen de komst van asielzoekerscentra komen protesteren. De landelijke politicus mengde zich gisteravond in het debat in Zeewolde. Hij maakte gebruik van het inspreekrecht in de plaatselijke raadsvergadering om te pleiten tegen de komst van een asielzoekerscentrum. „Waarom luistert u niet naar uw inwoners”, vroeg Wilders de bestuurders van Zeewolde verontwaardigd.

Volgens de PVV-voorman is het ’gekkenwerk’ om een centrum voor 900 asielzoekers neer te zetten in een klein plaatsje dat al een ’Polenhotel’ heeft. „Stop de asieltsunami ook hier.” De beelden van slachtoffers van mensenhandelaars raakten ook Wilders, zei hij. „Ik kreeg koude rillingen over mijn rug", zei hij over de foto van het verdronken Syrische jongetje.

Maar volgens hem is dat het gevolg van ’het opendeurenbeleid van Rutte en Merkel’. Hij snapt dat mensen de oversteek willen maken, maar als ze weten dat de grenzen hier dicht zijn, zullen ze volgens Wilders de gevaarlijke gok niet meer nemen. Kamerlid Kuzu kwam ook naar de raad om ’een tegengeluid’ te laten horen. Hij kreeg echter geen aandacht van de gemeenteraad en de verzamelde inwoners. Die leken, op enkele protestanten na, vooral een foto van Wilders te willen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft Zeewolde in het voorjaar gevraagd een azc in te richten voor 900 mensen. Burgemeester en wethouders willen onder bepaalde voorwaarden instemmen met dat verzoek. Volgende week valt het definitieve besluit.

Kamerlid Tunahan Kuzu (ex-PvdA, nu Denk) wenste als inspreker de raad veel wijsheid. ,,De beste centra zijn die die verweven zijn in de gemeente waar ze zitten." Hij zei de weerstand van bewoners te snappen, maar wees net als Wilders op de beelden van het verdronken jongetje in Bodrum en van de vrachtwagen met tientallen dode vluchtelingen in Oostenrijk. ,,Stel u voor dat het uw kind is." Kuzu had zich als inspreker gemeld om een tegenwicht te bieden aan Wilders.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");