Nieuws/Binnenland
508344
Binnenland

Terreurangst op Haagse basisschool

DEN HAAG - Een aantal leerlingen van de Haagse basisschool De Fontein is gisteren thuisgehouden omdat hun ouders vreesden voor een aanslag door IS. Ten onrechte, aldus het schoolbestuur en de politie. Wel zijn er tijdelijk particuliere beveiligers voor de deuren gezet.

De onrust ontstond deze week nadat ouders een tweet van ene Abu Samir AlMaghrebi onder ogen kregen met een foto waarop een stukje van de school in Wateringse Veld met ruim 1000 kinderen te zien was en de tekst ‘They think they are safe, Islamic state are everywhere’. „We wisten toen niet hoe serieus we die dreiging moesten nemen" ”, vertelt bestuursvoorzitter Ewald van Vliet van Lucas Onderwijs, de overkoepelende stichting. „En hebben gelijk de politie en de gemeente ingelicht."

Maar volgens de politie is er geen reden voor paniek. Er zou absoluut geen sprake zijn van een terroristische dreiging. „Het bericht is al een maand terug op internet verschenen, het twitteraccount is ook al weer verwijderd. We hebben er goed naar gekeken, maar er is absoluut geen concrete dreiging dat deze locatie een potentieel doelwit is”, aldus politiewoordvoerder Loek Houtepen. De afzender zou meerdere soortgelijke foto’s van andere locaties hebben gepost op internet. Het is nog niet duidelijk wie deze ’Abu Samir’ is.

Omdat er wel onrust was, heeft de school besloten aan alle ouders een brief te sturen en is er extra toezicht in en om de school geregeld. „Om de gevoelens van ongerustheid weg te nemen”, benadrukt Van Vliet. „De wijkagent was vanochtend op school en ook in de klassen is er zo nodig aandacht aan besteed.”

Hij benadrukt dat het voor de school van belang is om zo snel mogelijk ‘de dagelijkse gang van zaken’ weer op te pakken. „Ouders moeten hun kinderen zonder zorgen naar school durven sturen. Met een kind thuishouden is niemand gebaat.” De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen riep iedereen op om vooral het gezond verstand te gebruiken. „Het loswoelen van onnodige onrust is schadelijk."

Ook bij buurscholen De Gantel en De Waterlelie is aan de ouders een brief verstuurd. „Frappant, de brief deed mij denken aan een incident vorig jaar. Op het schoolplein hadden kinderen een ISIS-groepje gevormd, tegen de kaaskoppen”, aldus een vader van een leerling. „Het is helaas steeds meer tekenend voor de wijk."