Nieuws/Buitenland
508347
Buitenland

Weigerambtenaar Kentucky achter tralies

ASHLAND - Het weigeren van huwelijksaktes geven aan homostellen is een ambtenaar in de Amerikaanse plaats Morehead (Kentucky) duur komen te staan. Kim Davis moest zich donderdag verantwoorden bij de rechter voor haar weigerende houding, ingegeven door haar geloof. Rechter David Bunning oordeelde dat ze voorlopig de cel in moet en dat er een rechtszaak tegen haar komt. „We vatten dit niet licht op”, aldus Bunning.

Davis barstte in huilen uit toen ze hoorde dat ze voorlopig achter tralies moet. „Het huwelijk is een verbond tussen één man en één vrouw”, had ze even daarvoor tijdens de zitting gezegd, implicerend dat een huwelijk tussen mensen van het gelijke geslacht niet door de beugel kan. Vijf van de zes collega's van Davis in Morehead gaven aan dat zij wel bereid zijn om aktes te verstrekken aan homo's en lesbiennes die willen trouwen.

Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde in juni dat homostellen volgens de grondwet met elkaar mogen trouwen. Iets wat veel mensen in Kentucky in het verkeerde keelgat schoot. De staat is bekend om zijn harde houding tegenover homo's en lesbiennes.