Nieuws/Buitenland
508361
Buitenland

South Carolina eist doodstraf tegen schutter

CHARLESTON - Het Openbaar Ministerie in de Amerikaanse staat South Carolina zal de doodstraf eisen tegen de 21-jarige blanke Dylann Roof die in juni negen Afro-Amerikaanse kerkgangers doodschoot in Charleston. Dit heeft justitie in de deelstaat donderdag bekendgemaakt.

Roof opende 17 juni in een historisch kerkgebouw in Charleston het vuur en richtte daarmee een groot bloedbad aan. Hij heeft bekend op die mensen te hebben geschoten in de hoop een rassenoorlog te ontketenen. Zijn proces begint waarschijnlijk in juli 2016. Er zal hem meervoudige moord ten laste worden gelegd, met de doodstraf als eis. Er zal tijdens het proces volgens ingewijden ook worden meegewogen dat het aantal doden veel hoger dan negen had kunnen zijn, gezien het feit dat er veel meer mensen in de kerk aanwezig waren.

Dat tegen Roof de doodstraf wordt geëist, kan bepalend zijn voor hoe hij zijn verdediging in gaat richten. Tot dusver heeft de schutter nog niet laten weten op welke grond hij zich verdedigt. Eerde liet zijn advocaat weten dat hij waarschijnlijk zal verklaren schuldig te zijn.

In de afgelopen dertig jaar zijn er meer dan veertig doodvonnissen voltrokken in South Carolina, allemaal wegens moord.