Nieuws/Buitenland
508365
Buitenland

Berlijn en Parijs maken vluchtelingenvoorstel

PARIJS/BERN - Duitsland en Frankrijk gaan samen een plan maken voor de opvang van vluchtelingen in Europa en de verspreiding van de vluchtelingen over het continent. Dit heeft donderdag de Franse president François Hollande laten weten. De vluchtelingenstroom moet eerlijker verdeeld, vinden tal van landen die zich overspoeld voelen, met name Italië, Griekenland en Hongarije.

Hollande heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag over het probleem gebeld. „De Europese Unie moet doortastend handelen en overeenkomstig de waarden die Europa hooghoudt”, aldus de Franse president. „Die mannen en vrouwen en kinderen vluchten voor oorlog en vervolging en zij hebben internationale bescherming nodig”, beklemtoonde Hollande.

Merkel zei op bezoek in Zwitserland dat de lidstaten verplicht moeten worden bepaalde aantallen op te nemen gezien de burgeroorlog in Syrië.

De Europese Commissie zal volgende week met nieuwe voorstellen komen voor de herverdeling van asielzoekers die aankloppen in grenslanden zoals Griekenland en Italië. Naar verwachting stelt het dagelijks bestuur van de EU voor ook Hongarije te ontlasten. Brussel wil graag 120.000 vluchtelingen extra uit deze landen over Europa verdelen volgens een verdeelsleutel, volgens meerdere mediaberichten.

Eerder dit jaar wisten de EU-lidstaten het met veel moeite eens te worden voor de verdeling van ruim 32.000 migranten over heel Europa. Vooral het door de commissie voorgestelde verplichtende karakter wierp veel tegenstand op en werd in de prullenbak gegooid.