Nieuws/Buitenland
508367
Buitenland

Tsjechië brengt Syriërs naar station

PRAAG - Agenten in Tsjechië hebben donderdag Syriërs die geen status in het land krijgen naar het station gebracht. Ze nemen daar de trein naar de bondsrepubliek. Het gaat om eerste groep van in totaal van 230 Syrische vluchtelingen die zijn opgesloten omdat ze eerder in een ander EU-land zijn geweest. Ze zouden aanvankelijk worden teruggestuurd naar Hongarije, maar dat land laat ze niet meer toe.

Op het station mogen de vluchtelingen zelf weten welke trein ze nemen, zei een woordvoerster van de vreemdelingenpolitie. De Syriërs zeiden naar Duitsland te willen.

Vrijdag komen de premiers van Hongarije (Viktor Orban), Oostenrijk (Werner Faymann), Slowakije (Robert Fico) en Tsjechië (Bohuslav Sobotka) in Praag bijeen om over de vluchtelingenstroom te spreken. De Hongaarse premier Orban klaagt dat zijn land wordt overspoeld. Hij heeft al een hek laten neerzetten langs de grens met Servië om de stroom in te dammen. Hij zei donderdag ook langs de Kroatische grens een hek te bouwen als de migranten straks daarvandaan komen. Kroatië en Hongarije zijn beide lid van de Europese Unie