Nieuws/Binnenland
508372
Binnenland

'Vuile Joden, nu is het van ons'

Mishandeld echtpaar doelwit antisemieten

AMSTERDAM - De mannen die vorige maand extreem veel geweld gebruikten bij roofoverval op een ouder echtpaar in Amsterdam, blijken een antisemitisch motief te hebben gehad. Dat zeggen de slachtoffers, de Joodse man Samuel Blog en diens vrouw Diana, die Auschwitz overleefde. "Ik ben drieënhalf jaar lang geslagen door de moffen, maar nog meer door deze rotzakken.''

Het echtpaar werd dinsdag 4 augustus hevig toegetakeld bij een overval op hun woning. Het oudere stel werd vastgebonden door de twee daders, die zich voordeden als agenten. De zoon van het echtpaar gaf na de mishandeling ten einde raad foto's vrij van zijn zwaar mishandelde vader om 'de wereld te laten zien wat mijn ouders is aangedaan'.

Het echtpaar is opgenomen in een revalidatiecentrum, waar ze nog iedere dag de gevolgen van de zware mishandeling ondervinden. Samuel is praktisch blind, Diana kan nauwelijks eten van de pijn. Allebei zitten ze in een rolstoel, zelfstandig functioneren gaat niet meer. ''Eten interesseert me niet meer. Ik heb zo’n pijn. Ik ben van binnen gebroken'', zegt een hevig geemotioneerde Diana tegen het Nieuw Israelitisch Weekblad.

Auschwitz

De vader van Diana was diamantslijper; het echtpaar Blog had daardoor veel juwelen in huis. Diana: "Ze wilden mijn vinger eraf snijden toen ik mijn ringen niet snel genoeg afkreeg. Kijk, hier is nog een flinke snee. ‘Jullie vuile Joden,’ zeiden ze. ‘Jullie moeten het niet dragen. Jullie hebben het al te lang gedragen. Nu is het van ons."

De bejaarde vrouw blijkt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz te hebben gezeten. "Op mijn buik heb ik nog littekens van de hond die mij heeft gebeten in het kamp. Omdat ik niet vlug genoeg liep. Ik ben drieënhalf jaar lang geslagen door de moffen, maar nog meer door deze rotzakken.'' Over de overvallers zegt ze: ''De een was mager, en de andere had een dik gezicht.” Samuel: „Ik denk dat de een rond de veertig jaar was en de andere begin vijftig. Ze wisten precies waar ze moesten zoeken en wat ze moesten doen.” De daders waren getint, vertelt Diana. „Ze hadden een Arabisch, Marokkaans uiterlijk, maar ze spraken vloeiend Nederlands.”

De politie gaf al eerder een signalement van de daders vrij.  Het gaat om twee lichtgetinte mannen die volledig in het zwart waren gekleed. Een van de mannen droeg een pet, had een stoppelbaard en was slank gebouwd. De tweede verdachte was steviger. Van hen ontbreekt tot nu toe nog ieder spoor.