Nieuws
508383
Nieuws

Belegger blij met toon van Draghi

Op het Damrak klaarde de stemming donderdag flink op na de slechte start in september. De bevestiging van ECB-voorman Mario Draghi om een uitbreiding van de monetaire steun niet uit de weg te gaan, wakkerde de koopbereidheid van beleggers stevig aan. ASML voerde bij de hoofdfondsen de boventoon. In de Midkap ging Air France KLM uit zijn dak.

Na een vlotte start raakte de AEX steeds meer op dreef en eindigde 2,5% hoger bij een stand van 444,55 punten, dicht tegen het hoogste niveau van de dag. De AMX-index koerste 2,2% in de plus bij 666,74 punten.

Elders in Europa kleurden de borden ook diepgroen. Parijs en Frankfurt trokken 2,2% en 2,8% aan.

De toespeling van ECB-voorzitter Draghi indien noodzakelijk na afloop van het huidige opkoopprogramma van staatsobligaties dat eindigt in september 2016 door te willen gaan met stimuleren en het aanjagen van de inflatie, kreeg een positief onthaal. Draghi verwacht mogelijk negatieve inflatie in de komende maanden, vooral door goedkopere olie, maar voorziet geen scenario van deflatie. De ECB is daarnaast wat somberder over de ontwikkeling van de economische groei in de eurozone in de komende jaren. De euro dook in reactie op de woorden van Draghi flink omlaag tegenover de dollar naar een stand van $1,11, een verlies van 1%.  Joost van Leenders, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas, benadrukt dat de ECB eerder al heeft laten weten de in maart begonnen kwantitatieve verruiming flexibel toe te passen totdat de inflatie richting de gewenste 2% gaat. "De dovish-kant die Draghi liet zien bij de toelichting op het rentebesluit gaf de doorslag aan beleggers. De signalering van Draghi dat de risico's voor de Europese economie zijn toegenomen vanwege de opkomende markten en in het bijzonder China was echter iet verassend. Ook de neerwaartse bijstelling van de inflatieverwachtingen komt niet onverwachts."       

De stevige opleving van de koersen schrijft van Leenders verder toe aan meevallend nieuws uit de eurozone. Hij wijst daar bij op de Europese detailhandelaren die de verkopen in juli hebben opgevoerd wat er op duidt dat consumenten geleidelijk de hand wat meer van de knip halen en een iets betere tweede schatting van de bedrijvigheid in de dienstensector.

Verder werpt het officiële Amerikaanse banenrapport dat morgen verschijnt, al zijn schaduw vooruit. "Goede cijfers over de werkgelegenheid en de loonontwikkeling zullen de kans vergroten dat de Federal Reserve al deze maand bij de rentevergadering in actie gaat komen met een renteverhoging. De Fed zal zich minder aantrekken van de impact die China heeft." Wall Steet kwam bij het begin van de handel voortvarend uit de startblokken, waarmee het enthousiasme van de voorgaande dag werd voortgezet. 

De strateeg van BNP Paribas houdt er rekening mee dat de kou voor de aandelen nog niet uit de lucht is. "We hebben vorige maand de weging voor aandelen teruggebracht naar neutraal. Het is wachten op het stabiliseren van de groei in de opkomende landen. Het is vooral spannend in hoeverre China met de nieuwe maatregelen er in slaagt om een harde landing te voorkomen. Positief is dat daar de huizenmarktprijzen weer stijgen en er bij consumenten nog niet veel aan de hand is."    

ASML topper

Bij de hoofdfondsen was bijna geen enkele verliezer te vinden. Shell pakte 3% winst. Het olie- en gasconcern wil British Gas overnemen voor $64 miljard, de Australische toezichthouder neemt pas op 17 september een besluit over de overnamepoging.

ASML prijkte in de voorhoede en kreeg er 5,5% bij op aantrekkende handel in technologieaandelen in de Verenigde Staten. ArcelorMittal voegde zich in de kopgroep met een 3,4% hogere slotnotering. Voor ING hadden beleggers 2,8% meer over.

De mediconcern konden ook op flinke kopersinteresse rekenen Wolters Kluwer voegde 3,7% toe aan het slot van de voorgaande dag. RELX ging 3,6% vooruit.

Digitale beveiliger Gemalto (+2%) gaat met Samsung samenwerken voor de uitrol van Samsung Pay in Europa.

KPN was eveneens in trek en werd 3,1% hoger verhandeld geholpen door het nieuws dat de aanlegverplichting voor de aanleg van glasvezel is komen te vervallen.

Bierbrouwer Heineken dikte 1,7% aan nadat het bierconcern aangaf voor €500 miljoen aan zesjaars obligaties uit te willen geven.

NN Group deelde niet mee in het optimisme en raakte 0,5% kwijt.

Bij de Midkapfondsen kreeg Air France KLM vleugels en won 7,2%. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging van KLM om een reorganisatie door te gaan voeren.

Galapagos maakte een koerssprong van 5,3%. USG People steeg 3,1% op betere vacaturecijfers.

Fagron hield als één van de weinige fondsen de voeten niet droog en verloor 0,2%. IMCD gleed 0,4% weg.

Beursbedrijf Euronext won aan omzet dankzij een sterke stijging in de handel en noteerde bij de lokale fondsen op een winst van 1,3%.

Ontvang elke ochtend de DFT Nieuwsbrief in uw mailbox. Meld u hier aan