Nieuws/Buitenland
508394
Buitenland

Arrestaties na migrantendrama Turkije

ANKARA - De Turkse politie heeft vier mensen aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de smokkel van de migranten die woensdag omkwamen op de zee voor de kust van Turkije. Dat meldde de BBC donderdag. Onder de slachtoffers was het driejarig jongetje Aylan. De foto's van zijn lijkje op het strand schokten de wereld.

Het ging om asielzoekers die in twee bootjes naar het Griekse eiland Kos wilden varen. Beide vaartuigen kapseisden. Twaalf migranten kwamen om, onder wie de moeder en het vijfjarige broertje van het gefotografeerde jongetje. Zijn vader overleefde het.

Aylan was met familieleden onderweg naar Canada. Dat zegt een vrouw uit de stad Vancouver donderdag in Canadese media. Volgens Fin Donnely was haar neefje Aylan Kurdi samen met zijn ouders en broertje onderweg. Hun opblaasboot kapseisde voor de Turkse kust. Het vijfjarige broertje en de moeder verdronken ook. Vader Abdullah, broer van Donnely, overleefde het.

Donnely had pogingen gedaan de reis van de familie gesponsord te krijgen in Canada. Ze stuurde in maart een bedelbrief van de familie door aan de minister van Immigratie Chris Alexander, maar het verzoek om hulp werd afgewezen.

„Dit tragische verlies is hartverscheurend,” aldus Donnely die het nieuws woensdag hoorde en ook de gruwelijke foto's van Aylan in de media zag.