Nieuws/Binnenland
508399
Binnenland

OM eist drie jaar cel 'foute' marechaussee

SCHIPHOL - Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, dan verdwijnt wachtmeester Ronald J. (35) van de Koninklijke Marechaussee drie jaar achter de tralies, waarvan een jaar voorwaardelijk. Voor de rechtbank op Schiphol betoogde de aanklager donderdag dat J. „een belangrijke rol' vervulde in een bende die vanuit de Dominicaanse Republiek cocaïne naar Nederland smokkelde.

J., werkzaam bij de Brigade Grensbewaking, had vanuit zijn functie toegang tot de informatie- en opsporingssystemen van de marechaussee. Dat stelde hem in staat persoonsgegevens in te voeren en zo te controleren of potentiële drugskoeriers veilig konden in- en uitreizen, aldus het OM.

De informatie uit de systemen lekte J. aan zijn huisvriend Jeffrey B. (28). Hij is een van de drie hoofdverdachten in het proces, dat onder meer draait om de import van een in oktober 2013 op Schiphol onderschepte partij van 30 kilo cocaïne. B. zou in de bende een centrale rol hebben vervuld.

J. heeft het lekken van informatie aan B. toegegeven, maar zei woensdag tegenover de rechtbank steeds te hebben gedacht dat het om relatief onschuldige informatie ging. Zijn vriend zou steeds bij hem hebben aangeklopt als hij op vakantie ging en dan wilde weten of de mensen met wie hij wegging zonder problemen door eventuele controles zouden komen.