Nieuws/Binnenland
508404
Binnenland

Tweede Kamer hoort premier uit

Rutte: 'Dikke ik' te kort door de bocht

DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft geen kritiek geuit op werklozen die een uitkering aanvragen. Hij baalt ervan dat dat misverstand is ontstaan tijdens een speech over de Dikke-Ik-mentaliteit enkele maanden geleden. Dat verklaarde de premier donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over zijn omstreden rede eind mei op een VVD-congres.

Hij erkende dat zijn formulering destijds te kort door de bocht was. Hij maakte nu duidelijk dat hij kritiek uitte op werklozen die hun energie uitsluitend op een uitkering richten, in plaats van een baan te zoeken. De meeste werklozen willen snel weer aan de slag, aldus Rutte. Die kunnen hem aan hun kant weten, bezwoer hij.

De Tweede Kamer is donderdagmiddag begonnen met het uithoren van Rutte over zijn uitspraken over de 'Grote-Dikke-Ik-mentaliteit' in Nederland. Rutte mopperde eind mei tijdens een VVD-congres over bankiers met forse bonussen en over mensen die harder achter een uitkering aangaan dan achter een baan. Hij zei te streven naar een samenleving die is gebaseerd op de „waarden van hardwerkend Nederland”.

Arie Slob van de ChristenUnie vroeg het debat aan. „Ik zie in de speech van de premier en in dit debat een opening. Een opening om aan het begin van het nieuwe politieke seizoen de oorverdovende stilte te verbreken in de politiek als het gaat over normen en waarden.” Dat is volgens Slob hard nodig: „Anders wordt politiek een opgesmukte vorm van boekhouden.”

„Normen en waarden zijn meer dan een achtergrondmuziekje bij het politieke debat.” De premier heeft volgens hem zelf „te weinig oog voor de onderliggende oorzaken van de dikke ik: het woekerende individualisme.”