Nieuws/Binnenland
508406
Binnenland

'Dijksma moet meer doen voor varkensboeren'

DEN HAAG - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) moet veel meer doen om de Nederlandse varkensboeren te helpen. VVD en CDA zullen daar donderdag op aandringen in een debat met de PvdA-staatssecretaris.

De varkensboeren verkeren in nood. Dat komt door de lage vleesprijs. Het wegvallen van de Russische afzetmarkt heeft dit alleen maar scherper laten zien, aldus de bewindsvrouw. En het is volgens haar niet alleen een probleem voor ons land, het is een Europees probleem.

Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) vindt het een „positief signaal” dat partijen in de Kamer de nood van de sector zien en pleiten voor lastenverlichting. Van de kant van Dijksma hoorde ze niks nieuws, maar de druk op haar is wel toegenomen, aldus Jansen. „Zij zal moeten leveren.”

De varkensboeren gaan overleggen of de acties moeten worden opgevoerd. Ongeveer honderd varkensboeren demonstreerden vooraf aan het debat bij het Kamergebouw en deelden gratis broodjes beenham uit.

De varkenshouders moeten volgens Dijksma op kwaliteit gaan concurreren. Ze herhaalde niets te zien in het versoepelen van regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieuwetgeving. Vooral de VVD dringt daar op aan. Voor coalitiepartner PvdA is dat „onbespreekbaar”.

De staatssecretaris wil kijken of Brussel de varkensboeren financieel wil helpen. Ook wil ze kijken naar de keuringskosten van het vlees. Maar dat wordt niet makkelijk omdat er in het verleden veel mis is gegaan met de keuring van vlees en het vervoer van de dieren.

Wel begint ze een proef om te kijken of de klepkeuring bij het laden van varken weer kan verdwijnen. Die keuring is voor de boeren duur en tijdrovend. „Het gaat om vertrouwen”, zei Dijksma. Ze wil niet over een half jaar weer een discussie over de kwaliteit van het veevervoer.