Nieuws
508419
Nieuws

Tweede Kamer reageert op autobelastingplan Wiebes

Kritiek op duurder maken hybrides

DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt het nieuwe autobelastingplan van Staatssecretaris Eric Wiebes, maar heeft kritiek op de plannen om hybrides duurder te maken.

Vandaag werd het nieuwe autobelastingplan van Wiebes besproken in de Tweede Kamer. Een groot deel van de partijen kan zich vinden in de nieuwe plannen, maar het idee om hybrides duurder te maken viel bij de oppositie slecht. Vooral de Tesla Model S krijgt het zwaar in het nieuwe belastingplan omdat er voor deze auto een hoger bijtellingstarief gaat gelden omdat de nieuwprijs fors is.

Ongunstig uitpakken

D66 vreest dat Wiebes’ autoplannen ongunstig zullen uitpakken, meldt BNR Nieuwsradio. “Een brief waarmee we tot 100.000 minder elektrische auto’s komen dan het plan was, waarbij nieuwe auto’s 10 procent vuiler worden, waarbij nieuwe lease-auto’s 20 procent vuiler worden, en waarbij maatregelen rond zeer vuile dieselauto’s tot jarenlang worden uitgesteld”, zegt D66-kamerlid Steven van Weyenberg.

Volgens Wiebes zijn de belastingplannen realistisch omdat hybrides steeds groter en zwaarder worden. En daar kan de subsidieregeling niet voor bedoeld zijn, volgens hem. “Het zijn bijna militaire voertuigen die er komen”, zegt hij.