Nieuws/Binnenland
508428
Binnenland

'Wapenleverancier' drie maanden vast

AMSTERDAM - De vermeende wapenleverancier van de Amsterdamse onderwereld Jan B. (65) blijft nog zeker drie maanden vastzitten. Dat besloot de rechter donderdagmiddag tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Amsterdam.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat Justitie meer tijd nodig heeft voor forensisch onderzoek op onder meer tientallen vuurwapens die in de loods van B. in het Brabantse Hulten zijn gevonden. ,,Mogelijk leiden die sporen naar andere verdachten", aldus de officier van Justitie. Zowel B. als zijn advocaat Brian de Pree waren vanmiddag niet in de rechtbank te vinden.

B. wordt verdacht van wapenhandel, wapenbezit en drugsbezit. In juni dit jaar vond de politie meer dan veertig handvuurwapens, handgranaten, machinepistolen en een grote hoeveelheid munitie voor kalasjnikovs. Ook lag er ruim 35 kilo aan harddrugs. In zijn huis in Turnhout, vlak over de grens in België, lag bovendien een kalasjnikov.

De recherche in Amsterdam vermoedt dat B. in wapens handelde die zijn gebruikt bij liquidaties in de hoofdstad.

Naast verdachte in de wapenzaak moet hij zich verantwoorden voor het met de dood bedreigen van burgemeester Jan Boelhouwer van de gemeente Gilze en Rijen. Ook wordt B. in verband gebracht met de dood van Freddy Jansen uit Valkenswaard, die in juni in het Markkanaal bij Den Hout werd gevonden. In het kader van dat moordonderzoek doorzocht de politie meerdere loodsen van B.